Naveta Atlantis se pregătește de întoarcere. Bagajul a fost făcut și îmbarcat ieri. Echipajul navetei i-a salutat deja pe cei care vor rămâne pe ISS. Naveta ‘a ridicat ancora’ și s-a decuplat de Stația Spațială Internațională, pregătindu-se pentru zborul de întoarcere. După lansarea din 1985, Atlantis a ajuns astăzi aproape de finalul celei de-a 33-a misiuni în spațiu,  la capătul căreia urmează a fi retrasă.

(Foto: Atlantis si ISS la decuplare)

Pe lângă toate marile evenimente care au presărat istoria navetei, se regăsesc și o serie de amănunte. Amănuntul cel mai ușor trecut cu vederea pare a fi chiar numărul de zboruri, extrem de mic, după părerea mea. Navetele au fost proiectate pentru 100 de zboruri fiecare. În situația de astăzi, abia dacă au depășit împreună 100 de zboruri. Mai precis 135, incluzând misiunea care se încheie astăzi.

Corelat cu numărătoarea inversă zborurilor nevetelor spațiale, numărul de astronauți NASA este de asemeni în scădere, de la 149 în 2000, la 60 în 2011. Nesiguranța zilei de mâine a apărut și în rândul lor, în cu totul alte domenii decât se așteptau. E din ce în ce mai dificil pentru o persoană super-calificată, și super-specializată să-și găsească un job stabil pe Pământ.

Recent, s-au purtat discuții între NASA și United Launch Alliance, conglomeratul care lansează cele mai multe vehicule spațiale robotizate pentru Statele Unite. Discuțiile s-au concretizat în înțelegeri asupra adaptării rachetelor Atlas 5 și certificării acestora pentru zbor uman. Dacă vă amintiți, seria Atlas are la bază tehnologia rachetelor V2 dezvoltate într-un regretabil context de Wernher von Brown, fost asistent al lui Herman Oberth.

United Launch Alliance susține că NASA nu oferă fonduri pentru certificarea rachetelor Atlas 5 pentru zborul uman, dar în același timp, ULA are o mulțime de contracte militare, aducătoare de sume semnificative. United Launch Alliance fiind un joint venture între Lockheed Martin și Boeing Corporation. Din interviuri și articole reiese că susținerea NASA acordată navetelor spațiale a determinat insuficienta cercetare în domeniul rachetelor.

Privind prin celălalt capăt al lunetei, se observă că zborul navetelor spațiale a fost întrerupt timpuriu, tocmai datorită intereselor private în industria aero-spațială. Probabil o nouă generație de orbitere spațiale așteaptă să-și ia zborul. Competiția este aparent deschisă , și ne-ar bucura ca Space X , Virgin Galactic, sau ARCA Space să fie în zonă. Pentru că puțini astronauți se încumetă la întoarceri brutale în capsule minuscule așa cum se făcea pe vremuri.

Pagina wiki cu statistica zborurilor.