Babylon 5

sau

Puterea serialelor clasice de a te ţine lipit de monitor.

Disclaimer: Atenţie! Acest text se citeşte relaxat!

Denumire: Babylon 5

Producator: J. Michael Straczynski

Timpul acţiunii: între anii 2258 – 2262

Componenţă: 5 sez B5 + 1 sez Crusade și 6 filme auxiliare

Mea culpa. Aş vrea să-mi amintesc mijloacele prin care mi-a fost recomandat acest serial, însă imi este imposibil. Într-un fel îmi este şi ruşine. Aş fi vrut să-i strâng mâna acelui om care s-a gândit să împartă cu mine existenţa acestei piese clasice, necesară în colecţia oricărui sefist respectabil, deoarece este normal, din când în când, să mai spui şi mulțumesc. Am să profit de această cale şi voi spune: MULŢUMESC Dragă-Om-Cu-Inima-Mare! Mulţumesc că mi-ai oferit ocazia să-mi clătesc ochii cu un serial mai mult decât decent! Întâmplarea face că în vremea difuzării lui pe posturile românești, eram doar o copilă care se visa cu personajele din Sailor Moon sau Saber Rider. Prea mică pentru a înțelege un film clasic, de SF nici nu mai zic.

Azi devorez cu sălbăticie tot ce se numește film SF. Câteodată îmi place ce gust, câteodată nu. Nu am criterii de selecţie absurde sau fiţoase, nu mă simt o cinefilă cu diplomă şi nici nu diger texte fără sfârșit care vor să se numească critici de film. Logica mea este foarte simplă: Mi-a plăcut sau nu mi-a plăcut. Din câte mă duce pe mine capul, filmele de acest gen sunt create în scopuri de entertainment, iar Babylon 5 mă face să plescăi dulce de încântare şi mă ţine lipită de ecran până dimineaţa, la răsărit de soare când oamenii îşi beau cafelele. Din punctul meu de vedere, un film care mă transformă într-o fiinţă care doar respiră şi clipeşte doar ca să nu i se usuce ochii, are o doză suficientă de entertainment în el încât să se numească bun. Dacă unii m-ar întreba: “Cum poţi să te uiţi la aşa ceva? Nu vezi ce efecte penibile are?”. Eu le-aş răspunde: “Cu mult extaz. Uneori povestea bate bugetul”. (vezi The Man From Earth)

Babylon 5 este unul dintre acele seriale pe care le vezi stând în diverse poziţii şi ipostaze. Nu orice poziţii sau ipostaze, dar cine sunt eu să judec? Când “eşti prins” de povestea frumos structurată a serialului, nu te mai poate lecui absolut nimic. Uiţi de efectele proaste, nu mai iei în seamă faptul că toţi extratereştrii arată ca oamenii şi nu te mai deranjează talentul pseudo-actoricesc al unora dintre  personaje. Intri în transă şi rămâi acolo hipnotizat până când funcţiile fiziologice te anunţă că ar trebui să mai prestezi şi alte activităţi. În acest caz, te trezeşti în dormitor cu blidul de ciorbă într-o mână şi mouse-ul în alta, iar în alte dăţi dacă eşti mega ghinionist, umbli jumătate de zi cu pătrațele în frunte pentru că te-ai încăpăţânat să iei filmul cu tine în pat. Datorită tehnologiei cu care este binecuvântată generaţia pe care nu doresc s-o reprezint dar nu am încotro, vizionarea episoadelor preferate este posibilă la metrou, în parc, la facultate, în lift sau la ţară, în timp ce arunci boabe la găini, etc. Încă o dată, cine suntem noi să judecam unde şi cum îi place omului să-şi vadă filmul?

Vorbele mele, multe, nu sunt chiar degeaba, doresc să punctez cu exemple concrete dependenţa cu care m-a legat acest serial şi filmele lui adiacente.

De mult timp nu am mai văzut un serial atât de frumos organizat. Pe modelul “Bagă bă un sezon şi vedem noi ce mai scriem pe urmă” au murit multe încercări de îmbogățire rapidă. În ziua de azi, sefistul este mult mai selectiv, aceasta nu mai are timp de pierdut cu idei proaste, fie vorba despre cărți sau filme. Bombardat cu tot felul de pelicule ce poarta marca SF sau F, acesta are posibilitatea să le filtreze şi să lase să ajungă el doar acele creaţii care îi satisfac într-o anumită măsură curiozitatea. Există , totuşi, excepţiile: clasicele.

Lumea în care StarTrek şi Stargate impuneau diverse valori şi criterii, mi-a fost zguduită recent. Acum ştiu cine şi de unde s-a inspirat. “Serialul produs între 1993 şi 1998 se deosebeşte de alte seriale de televiziune din acea vreme prin utilizarea aproape exclusivă a graficii pe calculator pentru efectele speciale şi prin divizarea arcului narativ în cinci segmente, planificate de la bun început, care cuprind toate episoadele.” (wiki).  Cum zice americanu’: O să-ţi piatră pantalonii de pe tine! (it will rock your pants off) Nu voi intra în detalii ce privesc firul poveştii, care este atât de frumos, alambicat şi de psihedelic încât aş risca să stric surpriza pe care o oferă fiecare sezon în parte.

La fel ca şi capitolele unei cărţi, fiecare sezon are o poveste ce îl defineşte şi îi este atribuit câte un an ficţional. Acţiunea se petrece pe staţia Babylon 5, un fel de centru cultural şi politic unde fiecare rasă cunoscută până în momentul acela este reprezentată de către un ambasador. Evenimentele se învârt în jurul a 5 civilizaţii dominante: Oamenii, Minbarii, Narnii, Centaurii şi Vorlonii. Războaiele acestora cu forţele răuvoitoare ale Universului cunoscut, sunt sarea şi piperul întregii poveşti.

Ca orice lucru bun pe lumea asta, Babylon 5 vine şi cu o reţetă secretă care trebuie urmată întocmai:

1. Vezi filmul pilot “The Gathering” (1993).

2. Season 1.
3. Season 2.
4. Season 3.
5. Season 4 pana la episodul 8.
6. Vezi filmul “Thirdspace” (1998).
7. Vezi restul din Season 4: episoadele 9-22.
8. Season 5 pana la episodul 21.
9. Vezi filmul “River of Souls”(1998).
10. Vezi filmul “In the Beginning”(1998). actiunea are loc cu 10 ani inainte de  Babylon 5. Desi titlul arata inceputurile daca este vazut inainte de Season 1 , suspansul din primul sezon va fi stricat.
11. Vezi filmul “A Call to Arms”(1999). pregateste actiunea din “Crusade”.
12. Vezi finalul episode din Season 5, 22 .
13. Vezi Crusade Series

14. Vezi filmul “The Lost Tales”(2007).

Vizionare plăcuta!

Now go my friends, and spread the word!

SEFEU
Autoarea dorește ca acest articol să fie semnat cu pseudonim.