Pe 16 Aprilie, la târgul de carte Bookland,  Editura Eagle lansează două noi volume ale cunoscuților Voicu Bugariu și Mihail Grămescu. Doi autori în ipostaze diferite. Inedită este ipostaza de antologator a lui Mihail Grămescu. Așteptăm cu nerăbdare autografele!

Curtezana onestă şi astrologul – Voicu Bugariu este artizanul unui roman de-a dreptul fascinant, care – în ciuda prejudecatilor unora cu privire la textele de introspectie profunda, se citeste cu sufletul la gura.

Subiectul, complex şi subtil, combină o poveste de dragoste aproape imposibilă, deci cu atât mai frumoasă şi mişcătoare, cu ameninţarea unui colaps al civilizaţiei, pământescul şi cosmicul, erotismul, straniul, terestrul şi extraterestrul. Cuceritor prin sinceritatea confesiunii, în care cititorul se regăseşte surprins, sfărşind deseori prin a renunţa la detaşare şi a se identifica, dar şi prin insolitul situaţiilor, „Curtezana onestă şi astrologul” are toate ingredientele unui bestseller şi chiar mai mult decât atât. Mai mult decât atât fiindcă gravitatea problemelor umane pe care le ia în considerare ridică spectaculos miza scrierii. (Dănuţ Ungureanu)

Adesea mi-am dorit să mă instalez în irealitate, altfel decât prin literatură. Acum mi s-a îndeplinit această dorinţă. Fac un efort pentru a-mi curăţa mintea de gânduri şi a mă lăsa pe deplin în voia senzaţiilor. Reuşesc, iar atunci când trupul subţire al fetei mă primeşte cu o generozitate regală, simt că sunt împlinit. Nu mă mai gândesc că satisfacţia mea ar fi derizorie pentru nişte fiinţe mai evoluate. Este o secvenţă perfectă. Când atinge culmea în materii de senzaţii permise fiinţei umane, Marisa îşi contractă tot corpul cu o forţă de necrezut, de parcă ar suferi de tetanos.

Geme. Printre suspine, şopteşte cu o voce ce-mi aminteşte că durerea şi plăcerea sunt surori:
– Paul, iubitul meu Paul!
Apoi se destinde, iar corpul ei fin capătă o moliciune de mătase.

Balaurul şi mioriţa – antologie de proză fantastică – Mihail Gramescu adună, în paginile acestei antologii, cateva mici bijuterii fantastice (uneori, fantaastice într-o accepţiune de+a dreptul fantastică) ale unor autori de diverse facturi. O surpriză şi o reală plăcere intelectuală. În Balaurul şi Mioriţa se conturează o altfel de definiţie a literaturii fantasticului. O graniţă care poate fi distinsă sau nu, poate fi atinsă sau nu, dar cu siguranţă că poate fi pusă în cuvinte. Mihail Grămescu face un experiment inedit: adună într-o singură carte autori care, de regulă, scriu altceva (nu neapărat ca gen ci, efectiv, ca substanţă) şi îi pune într-o carte ce pare desprinsă din mitologie. Din mitologia autohtonă. Cu toate astea, simbolistica surprinsă este mult mai subtilă şi mult mai aparte. Şi dacă realitatea este exotică, atunci înseamnă că este şi fantastică. Iar imperiul sovietic poate deveni şi el un Balaur. (Mugur Cornilă)