După cum vă spuneam, bun a fost vinul şi discuţiile aprinse. S-au spus bancuri cu IT-işti (unii ar zice autişti – eu le zic să tacă), dar astea erau cam pe la sfârşit, pe la 10 seara, pe când nimeni nu mai avea chef să facă şi poze.

Lansarea a fost un succes! Până şi Maia Morgenstern a fost de faţă, e adevărat, nu prea ne-a băgat în seamă, deşi era un pic mirată ca vede atât ciopor de lume la eventul dânsei. Organizatorii cred c-au fost cu ideea, să profite de venirea noastră, şi să-i aducă public. Deh, m-au abordat şi pe mine două domnişoare drăguţe care m-au rugat să particip la evenimentul lor. M-am conformat oarecum, pentru că era ora la care fusesem noi programaţi. Aşa se făcu Maia, cu audienţă peste cei 10 aşezaţi pe scaune, care erau autentic ai ei, şi cei vreo 5 cameramani şi fotografeuse care se învârteau de zor printre noi. Am făcut ceva poze, în care Teodorescu părea că ascultă cu atenţie, Grămescu zâmbea afabil, iar restul lumii se întreba când termină de discutat problema căţeilor de pe stradă, ridicată de o doamnă în etate, speriată pesemne de maidanezi.

Într-un final, au putut şi ai noştri să se aşeze în fotolii, eu păstrându-mi poziţia mobilă de privitor şi fotograf . Deh, nu pregătisem nici-un spici. Mugur l-a introdus pe Grămescu, Mihai i-a introdus în scenă pe autori şi pe autoare (multe şi drăguţe) şi lumea a început să se relaxeze şi să vorbească.

Feri ne-a mărturisit că proza lui din antologie e aşa curată pentru că a fost condiţionat, altfel poate ar fi fost cu cine ştie ce expresii ardeleneşti sau neaoş româneşti. Plăcute în context, dealtfel.

Pîtea ne-a spus două cuvinte de felicitare şi încă vreo trei despre ce noroc au tinerele debutante cu un volum hardcover de la prima apariţie, drept pentru care, le-am pus exemplarul meu deja însemnat de Mihai Grămescu, în gingaşele lor mânuţe pentru a-l marca cu autografe. Se pare că acesta a fost semnalul, iar Feri baci, a luat singurul exemplar lucios de pe masa prezidiului (n-am fost pe fază, recunosc – trebuia să mă fi dus să vorbesc şi eu) şi l-a umplut cu autografe, după model.

Ne-au onorat cu prezenţa lor Ştefan Ghidoveanu şi Michael Hăulică, cu care am combătut îndelung la un pahar (generic) după eveniment. Drept pentru care, văzând cu apune soarele, cu modestie aş trece sub tăcere urmările.

Eugen Lenghel

Albumul cu poze îl găsiţi aici.