NASA ne informează despre cea mai mare explozie solară din ultimii patru ani, îndreptată spre Pământ, petrecută ieri 15.02.2011 ora 01:56 GMT. Explozia este de tipul X-2, dar cum specialiştii în meteorologie solară sunt relativi rari şi discreţi, nu putem afirma decât că e similară unui tsunami.

Img.1. Imaginea arată mărimea relativă a Pământului faţă de o protuberanţă Solară. Credit: NASA/SDO


Tot NASA avertizează despre posibilele influenţe asupra reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi comunicaţiilor. Posibil ca influenţele să fie minimal evaluate, iar cele reale să afecteze chiar şi echipamente electronice mai sensibile. Personal nu m-aş baza prea tare pe GPS în următoarele zile. Un efect pozitiv este că vor putea fi observate aurore boreale la latitudini mult mai joase decât de obicei, BBC anunţându-le pentru nordul Angliei.

Fiind doar cea mai mare explozie solară în ultimii patru ani, statistic n-ar trebui să ne îngrijoreze. Dar NASA continuă, susţinând activitatea astrului central va creşte, atingând un maxim în 2013. Vom vedea.


Img. 2. Fotografie compozită SDO, din 11 Feb. 2011, la exact un an de la lansare. Imaginea combină trei lungimi de undă din gama ultraviolet extrem. Credit: NASA/SDO

SDO – Solar Dynamics Observatory, a aniversat pe 11 Februarie 1 an de la lansare. Împreună cu RHESSI şi STEREO formează un colectiv de observare a Soarelui, extrem de important.

17.feb 16:00 Considerăm că este util un avertisment: în zilele de 17 şi 18 Feb. vor ajunge în coliziune cu atmosfera Pământului emisiile de plasmă solară rezultate al exploziilor din 13, 14 şi 15. Acestea depăşesc în viteză alte emisii recente, astfel că vom putea observa efecte suprapuse (cu cât este mai mare explozia, cu atât mai mare este energia cinetică a norului de plasmă). Efecte negative au fost deja resimţite asupra comunicaţiilor radio din China. Despre România credem că poate fi vorba doar de îmbunatăţire.

Serviciul AstroMeteo