Întâlnirea din luna februarie a cenaclului ProspectArt va avea loc ca de obicei vineri, 25 februarie 2011, ora 17.00, centrul Calderon. Din program putem cita:
1. Raluca Băceanu va citi prologul la romanul sau fantasy, „Harul”;
2. Cătălin Florea va citi un scurt scenariu SF, „killr”;
3. Un dialog între Dan şi Camelia Ursuleanu, şi Ştefan Ghidoveanu.
Cenaclul ProspectArt este o inițiativă a Societății Române de Science-Fiction și Fantasy (www.srsff.ro/), care își propune să descopere și să pregătească viitoarele generații de scriitori și teoreticieni ai mișcării SF .
Sînt așteptați și invitați să participe la ședințele cenaclului, toți cei care se simt atrași de fenomenul SF&F românesc, tinerii autori care doresc îndrumare si ajutor , iubitorii de SF&F, fani și profesionisti pentru ca împreună să contribuim la renașterea și dezvoltarea acestei arte în România.
S-a întâmplat şi ProspectArt februarie 2011. A fost o şedinţă umbrită de dispariţia dintre noi a unei mari personalităţi a culturii româneşti. Şi s-ar putea ca prea puţini să recunoască acest lucru. Influenţa extraordinară, la nivel european şi nu numai, vasta cultură literară, vasta operă, şi nenumăratele iniţiative culturale, nu neapărat legate de Science Fiction, dar majoritatea concretizate îmbogăţind cultura românească, mă duc cu gândul la un Titulescu sau Iorga.
Este posibil să exagerez sub imperiul emoţiei, însă convingerea mea intimă este că maestrul Ion Hobana are un loc în panteonul culturii româneşti. Nu va fi uitat.
Poate tocmai de aceea, reverberaţiile s-au facut simţite şi vineri seara, şi aproape toţi vorbitorii au adus mărturii asupra momentelor în care drumurile li s-au intersectat cu domeniul acoperit de Ion Hobana.
Vorbind despre regretatul maestru, Dan Ursuleanu – personalitate a radioului românesc – a zugrăvit o întreagă epocă. Doamna Ursuleanu şi Doamna Sofia Şincan, au prezentat şi dânsele, cu emoţie, lucruri cunoscute de puţini, zâmbind de parcă ar fi fost doar nevinovate şotii, la rememorarea dificultăţilor sfidate şi depăşite cu considerabil efort la vremea respectivă. A fost o lecţie de istorie a culturii, unul din momentele cu care rar ne întâlnim. Mulţumim, Doamnă Sofia Şincan! Mulţumim Doamnă şi Domnule Ursuleanu!
Alături le-a stat vechiul şi credinciosul colaborator, apreciat de noi, Ştefan Ghidoveanu! Îl aşteptăm cu noi rememorări din viaţa radioului de acum douăzeci de ani.
Printre invitaţii care ne-au onorat cu prezenţa îi subliniem pe Dan Farcaş, Bogdan Ficeac, Părintele Iulian, Catălin Badea-Gheracostea şi Florin Pîtea, toţi rememorând episodic întâlniri cu Maestrul.
Domnul Pîtea, deşi elogios faţă de Ion Hobana, a abordat un stil oarecum ditirambic, plin de reproşuri la adresa tagmei scriitoriceşti, care de ce să nu recunoaştem, nu este chiar la înălţimea aşteptărilor. Deşi este probabil un critic apreciat, nu are necesarele performanţe de scenă, dovadă fiind verbalizarea de încheiere, de o tonalitate nepotrivită, sugerând o oarecare agresivitate, neplăcut percepută de auditoriu.
Au fost într-adevăr şi două lecturi, una mai scurtă ca cealaltă. Scenariul era de fapt o idee de scenariu, idee frumos prelucrată de Orson Scott Card acum un sfert de veac. Iar Raluca a citit doar o parte de prolog. Un prolog la prolog. E încurajator că participă şi tinerii, totuşi.
Despre organizare, pot spune doar că a lipsit mult aşteptata pauză de socializare la o doză de tutun, drept pentru care o parte din noi ne-am retras înainte de clopoţel.