A apărut un nou număr al Buletinului de Teorie, Critică şi Istorie a Literaturii Science Fiction – Biblioteca Nova, editat de Clubul Helion din Timişoara
Noul număr al Buletinului coordonat de neobositul Cornel Secu, este dedicat maestrului Ion Hobana cu ocazia împlinirii vârstei de optzeci de ani (25 ianuarie).
PRIMUM INTER PARES
Acum patruzeci de ani pe scena s.f.-ului românesc se instalase într-un mod incontestabil, fără statute şi morgă, un triumvirat format din ION HOBANA, ADRIAN ROGOZ şi VLADIMIR COLIN. Locurile al doilea şi al treilea erau interşanjabile. De vreo zece ani pe aceeaşi scenă există un nou triumvirat: ION HOBANA, MIRCEA OPRIŢĂ şi CORNEL ROBU. Niciun loc nu e interşanjabil. Toţi au fost şi sunt diamante ale coroanei regatului românesc al sefeului. Cel mai strălucitor poartă numele lui ION HOBANA. Aceste pagini care urmează sunt un modest prinos de recunoştinţă adus celui mai important reprezentant al sf-ului românesc de la începuturi şi până în prezent, ION HOBANA, la împlinirea a opt decenii de viaţă.
C S
Semnează articolele: Mircea Opriţă, Dănuţ Ungureanu, Gheorghe Săsărman, Michael Haulică, Marian Truţă, George Anania, Traian Bădulescu, Horia Gârbea, Dan Farcaş, Cătălin Badea Gheracostea, Lucian Vasile Szabo şi Cornel Secu.
Ion Hobana a făcut lucruri de mare importanță pentru anticipația românească. Mai precis, pentru ca secvența ei modernă să ia ființă și să se dezvolte în sensul și spre nivelul pe care le vedem azi reprezentate în scrierile autorilor activi.
Mircea Opriţă
Ion Hobana este o constantă a evoluției mele pe tărâmul ficțiunii. Nu ne vedem deseori, dar întotdeauna întâlnirea cu domnia sa înseamnă pentru mine o doză de siguranță în plus. Siguranță că această pasiune, care ne unește sau ne dezbină, nu este doar un joc, doar un fel de a omorî timpul, așa cum unii toacă, ore în șir, interminabile partide de „spider solitaire”, pe computer.
Dănuţ Ungureanu
L-am admirat întotdeauna pe Ion Hobana pentru ținuta lui, pentru aerul de senior pe care-l răspîndește, pentru respectul pe care ți-l stîrnește așa, pe nevăzute, fără măcar să știi ce ți se întîmplă, pentru felul domol și ales în care vorbește, indiferent de împrejurare și de preopinent, pentru seriozitatea și rigoarea cu care abordează toate lucrurile în care se implică, pentru tenacitatea cu care își duce la capăt proiectele, pentru stăruința cu care mereu și mereu găsește alte și alte proiecte la care, multe dintre ele, nimeni altcineva nu s-ar încumeta. L-am admirat întotdeauna pe Ion Hobana și nu i-am spus-o niciodată.
Michael Haulică
Admirat şi arareori contestat a reuşit să pareze orice atac nedemn prin cea mai stabilă şi puternică platoşă: opera. Fie că e operă literară, fie că este eseul şi studiul critic, fie că este cea de cercetător avizat al ozeniştilor Ion Hobana rămâne de neegalat ca ambasador al culturii române. Un adevărat model de diplomaţie culturală.
Cornel Secu