Eagle Publishing House, Ediţia 2010
Format: 5,5 x 8,5 inci (139,7 x 215,9 mm), 1 volum
Număr de pagini: 310
ISBN-13: 9786069268759
Cod titlu: 1/2|VA|SF/DV|2010|013
Editor, îngrijire ediţie: Cornel Robu
Ediţia de faţă este inedită
Prezentare
„Nu e oare cel mai frumos basm să vorbeşti despre un alt Pământ, pe care ar putea să trăiască alţi oameni, asemănători sau nu cu cei care populează planeta noastră?
Nu e oare o poveste fantastică aceea în care arăţi cum sunt sisteme solare de câte trei-patru sori, diferit coloraţi, în jurul cărora se învârtesc nenumărate Pământuri?” (Victor Anestin, Poveşti astronomice, 1916)
Referinţe
„Victor Anestin (1875-1918) a fost una dintre puţinele figuri cu adevărat istorice ale literaturii S.F. româneşti, o personalitate de format impresionant, care s-a dedicat în întregime ziaristicii, astronomiei sau activităţii de popularizare a ştiinţelor, aşa încât, în 1921, savantul C. I. Parhon l-a putut numi, fără să exagereze, un “apostol al ştiinţei”. În primele două decenii ale secolului XX, numele său a fost legat de editarea primei reviste româneşti de astronomie, Orion (între 1907 şi 1912), de înfiinţarea Societăţii astronomice române “Camille Flammarion” (în 1908), a Universităţii populare din Bucureşti (în 1912) şi a Societăţii “Prietenii Ştiinţei” (în 1913), dar mai ales de Ziarul ştiinţelor populare şi al călătoriilor, pe care l-a condus din 1912 până în 1916. Sub forma pe care i-a dat-o el, această revistă a oferit tinerilor săi cititori lectura de care ei aveau nevoie şi care, din păcate, altor generaţii le-a lipsit. Mircea Eliade, care a început şi el să scrie, în 1921, în Ziarul ştiinţelor populare..., şi-a adus aminte de rolul pe care Victor Anestin l-a jucat pentru generaţia lui şi i-a dedicat două articole, în 1924 şi 1926. Generos şi modest, Victor Anestin a deschis coloanele revistei pe care a condus-o până la izbucnirea Primului Război Mondial tuturor celor interesaţi de literatură şi de ştiinţă.
Numele său e legat şi de apariţia primului roman clasic al SF-ului românesc, Un român în Lună (1914) de Henric Stahl, pe care l-a publicat aproape în întregime în Ziarul ştiinţelor populare…, cu sentimentul unei descoperiri importante. Amintindu-şi cu acest prilej de propriile sale încercări literare, el le-a numit “biete romane astronomice”, fără să-şi aroge nici măcar meritul de pionier. Dacă ne vom aminti de faptul că Nicolae Iorga a descurajat iniţiativa SF a lui H. Stahl, sfătuindu-l să părăsească aceste experienţe, şi că un fragment din roman, apărut încă din 1911 într-o revistă din Transilvania, a trecut neobservat, s-ar putea să-i atribuim lui Victor Anestin un rol mult mai important în impunerea publică a fantasticului ştiinţific românesc, decât am fost până azi tentaţi să o facem.
În persoana lui Victor Anestin SF-ul îşi poate recunoaşte figura emblematică de care genul are atât de mult nevoie, pentru că el a fost nu numai primul nostru autor specializat, dar şi un teoretician şi un mare, un foarte mare animator. Persoana fragilă a lui Victor Anestin a ascuns o personalitate deosebită, căreia ediţia lui Cornel Robu îi face, în sfârşit, dreptate.”
Florin Manolescu în Almanah Anticipaţia, Bucureşti, 1988, pp. 291‐292.
Cărtile Eagle Publishing House pot fi achiziţionate prin librăria Amazon.com (pentru comenzi internaţionale), în format print sau versiune electronică pentru utilitarul KINDLE.
Pentru livrări în România, achiziţiile se vor face prin precomandă pe websitul editurii, numai pentru versiunea de print.
Puteţi comanda cărţile din colecţia Seniorii Imaginaţiei accesând www.edituravirtuala.ro şi www.imaginastore.com (românii din diaspora pot accesa secţiunea internaţională Eagle BookStore)
Pe websiteul editurii titlurile sunt disponibile pentru livrare în data de 15, la fiecare 2 luni (lunile pare din an).