Ce vă spune titlul de mai sus? Multora dintre voi… nimic (asta în condiţiile în care nu aţi dat deja o căutare pe Google). Dar… sunt convins că dintre cei care citesc aceste rânduri, unii îşi vor aminti de benzile desenate din revista Cutezătorii. Atenţie, este vorba despre revista care apărea sub acest nume înainte de 1989, deci fără nici o legătură cu revista omonimă din zilele noastre.

Revista cu pricina era editată de Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor şi avea, pentru sefiştii de atunci, meritul de a găzdui între paginile sale benzi desenate cu subiecte science fiction: Planeta răpită, Ţara făgăduinţei, Terra II, Vacanţele unui tânăr liniştit, Omul radar şi multe, multe altele.

Desene de Pompiliu Dumitrescu, Puiu Manu, Nicolae Florin, Vasile Baciu se împleteau cu scenariile unor scriitori cu har pentru literatura pentru copii şi adolescenţi (pe vremea când acea literatură era luată în serios): Ovidiu Zotta, Petre Luscalov, Aureliu Weiss, Horia Aramă… Evident, aici nu sunt toate numele scenariştilor şi nici toate numele desenatorilor.

Pentru cei care au nostalgia acelor zile, când în fiecare joi aşteptau cu nerăbdare apariţia unui nou număr din Cutezătorii (remember… la chioşscurile de difuzare a presei sau în… tutungerii), pentru toţi cei care au crescut cu această revistă există o resursă pe internet: RevistaCutezătorii. Este locul în care câţiva entuziaşti ai bd-urilor româneşti se străduiesc să „recupereze” în versiune digitală desenele care au încântat copilăria multora dintre noi şi care, într-un mod subtil, au determinat chiar evoluţia sefistică a unora.

La 20 de ani de cand revista “Cutezatorii” (varianta pre ’90) s-a oprit din aparitie, iar benzile din revista nu se gasesc mai nicaieri, am ajuns la concluzia ca acest lucru trebuie schimbat. Incerc cu acest blog un proiect de recuperare si redare a bd-urilor din Cutezatorii, pentru toti cei care le-au iubit.

[nggallery id=12]