Un american din New York, a reuşit să trimită un iPhone pe post de baliză GPS şi o cameră video la 30 de kilometri altitudine. Pentru aceasta americanul nostru s-a folosit de un balon meteorologic. Camera video şi iPhone au fost plasate într-o nacelă din plastic izolată termic şi dotată cu un orificiu pentru obiectivul camerei. Nacela a fost ataşată de balonul meteo apoi au dat drumul balonului plin cu heliu iar acesta s-a înălţat până la 30 de kilometri. Din pricini fireşti balonul a explodat iar nacela a ajuns în siguranţă pe pământ datorită unei paraşute artizanale.

Având în vedere că anul trecut doi studenţi de la MIT au reuşit o performanţă similară cu un buget de 148 de USD, ne întrebăm dacă nu cumva „farsa cu balonul” a lui Edgar Allan Poe a fost pe bune. Iar americanii au ajuns în cele din urmă pe Lună folosind baloane de 5 dolari bucata iar restul de bani din bugetul Apollo i-au dat pe popcorn.

Oricum, filmul stratosferic realizat cu mijloace artizanale merită întreaga atenţie pentru simplitatea ideii şi pentru spectaculozitatea imaginilor.

Homemade Spacecraft from Luke Geissbuhler on Vimeo.