Prezentăm un extras din comunicatul de presă emis de ARCA pe 4 octombrie 2010

ARCA a lansat, cu succes, prima rachetă spaţială românească

Bucureşti, 4 octombrie, 2010

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), a lansat prima rachetă spaţială românească, Helen 2, la data de 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre.

Programul lansării

La data de 1 octombrie 2010, orele 07:00, nava militară NSSL 281 Constanţa, însoţită de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard, au executat manevra de ieşire din Dana Militară 0 şi s-au îndreptat spre zona de siguranţă LRD Helen, din largul Mării Negre.

La bordul navelor era îmbarcată echipa ARCA împreună cu racheta Helen 2 şi balonul purtător.

Începând cu ora 15:00 s-au activat echipamentele electronice ale rachetei, capsulei rachetei şi capsulei balonului. Din acel moment, Centrul de Control al Zborului de la bordul navei,  precum şi Centrele de Control aparţinând ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian), de la Bucureşti şi Constanţa au început să recepţioneze date de telemetrie radio şi satelit.

La ora 15:30 racheta a fost alimentată cu combustibil şi a fost coborâtă pe suprafaţa mării.

La ora 16:00 s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora 16:40 ansamblul balon-rachetă a decolat.

Ascensiunea balonului a durat 40 minute până la altitudinea de 14000 m. Viteza maximă a balonului a fost de 120 km/h. Datele transmise la centrele de dirijare ale ARCA şi ROMATSA au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 m faţă centrul zonei de siguranţă LRD Helen.

La altitudinea de 14000m, de la bordul navei, s-a comandat pornirea motorului rachetă care a funcţionat timp de 30 sec, plasând racheta până la altitudinea de 40000 m.

A urmat reintrarea în atmosferă a elementelor de lansare.

Paraşuta de frânare a capsulei rachetei nu s-a deschis.

Nava rapidă Fulgerul, urmată de NSSL 281 Constanţa s-au deplasat să recupereze capsula, dar nu au reuşit identificarea acesteia. Căutările s-au încheiat la ora 22:00, echipa ARCA considerând inutilă rămânerea în zonă, din moment ce majoritatea datelor de telemetrie au fost transmise prin radio şi satelit, iar recuperarea nu este unul din obiectivele Competiţiei Google Lunar X Prize.

La data de 2 octombrie 2010, ora 01:00, navele au reintrat în Dana Militară 0.

Obiective atinse

–  Lansarea cu succes primei rachete spaţiale româneşti şi deschiderea drumului României spre cosmos.

–  Realizarea primului zbor din cadrul Competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de către o companie privată. ARCA devine astfel una dintre echipele favorite la câştigarea premiului de 30 milioane $

–  Verificarea metodei de stabilizare gravitaţională Popescu – Diaconu prin care o rachetă având treptele inferioare şi sarcina utilă remorcate prin articulaţie elastică se poate stabiliza pe traiectorie de zbor verticală. Acest sistem, unul dintre cele mai inovative sisteme de zbor dezvoltate în ultimele decenii,  va fi folosit de ARCA pe traiectoria de zbor către Lună

–   Cea mai mare altitudine atinsă de un obiect zburător proiectat şi realizat integral în România

–  Lansarea unei rachete spaţiale complet ecologice, motorul funcţionând exclusiv cu apă oxigenată

–   Prima cooperare de mare succes între o organizaţie non profit şi o instituţie militară

–  Demonstrarea capacităţii ARCA de a desfăşura şi coordona programe aerospaţiale extrem de complexe din punct de vedere tehnic şi logistic.

Despre ARCA

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale, care doreşte să câştige competiţia Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un cosmonaut

Programele dezvoltate la ARCA sunt:

– Racheta Demonstrator 2B, prima rachetă românească, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, re utilizabil, care a fost lansată cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre.

– Sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.

– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Următoarea încercare de lansare va avea loc, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, de pe Marea Neagră.

– Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat cu succes, de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5.

Haas, rachetă orbitală, în trei trepte, lansată din aer. Principalul obiectiv al acestei rachete este acela de a trimite pe Luna sonda European Lunar Explorer pentru a câştiga competiţia Google Lunar X Prize.

Sursa: ARCA

Prin urmare: avem de a face cu o rachetă suborbitală, proiectată să atingă o altitudine maximă de 80 de kilometri. Viteza maximă dezvoltată de acest tip de rachetă este de 1,2 km/sec, insuficientă pentru plasarea unui obiect pe orbită în jurul Pământului (prima viteză cosmică este de 7,9 km/sec). Remarcabil la racheta HELEN 2 este combustibilul folosit: apă oxigenată 70% dar şi sistemul de stabilizare pasivă cu pendul, sistem considerat de mulţi ca fiind o imposibilitate fizică. Se pare că lucrurile stau altminteri, după cum dovedeşte zborul din 1 octombrie. Oricum, racheta HELEN 2 a marcat şi câteva premiere: primul test în cadrul Google Lunar X Prize, primul obiect românesc care atinge o asemenea altitudine, testarea cu succes a unui sistem de stabilizare novator.

Mult succes ARCA în încercările viitoare!