[nggallery id=7]

Aşteptând în Ghermana, Dănuţ Ungureanu

Eagle Publishing House, Ediţia 2010

Format: 5,5 x 8,5 inci (139,7 x 215,9 mm), 1 volum

Număr de pagini:174

ISBN-13: 978-606-92321-0-1

Cod titlu: 1|RO|SF|1993|004

Colecţia Seniorii Imaginaţiei este realizată în parteneriat cu Societatea Română de Science fiction şi Fantasy (www.srsff.ro)


Eagle Publishing House

Editor: Mugur Petronius Cornilă

Co-editare: Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy

Managing Editor: Marian Truţă

Redactor: Mihaela Sipoş

Coperta colecţiei: Cristian Homeucă

Prelucrare tehnică: Gabriel Vâlsan

Ediţia princeps: 1993

Ediţia 2010 este revizuită de către autor

Prezentare:

Aşteptându-şi mântuirea într-o lume a viitorului obsedată de sex şi violenţă, de muzică rock şi zgomote asurzitoare, evadarea lui Yablonski este tot mai dificilă, masele sunt abrutizate şi manipulate din umbră, iar Ghermana este un purgatoriu fără sfârşit.

Referinţe critice

„Aşteptând în Ghermana este un roman care dă frisoane imaginaţiei şi sufletului, înfricoşându-le. Este o relatare a unei viitoare lumi virtuale care s-ar putea naşte din prezentul nostru. Unele

amănunte narative sunt faptele vieţii noastre de zi cu zi, astăzi… Romanul rămâne în memorie”.

(Gabriel Rusu)

„Dănuţ Ungureanu a ajuns la maturitatea artistica şi aştept noi cărţi care să întregească o operă cu un sunet atât de distinct” (Ion Hobana)

„…Dănuţ Ungureanu este poate cel mai promiţător talent al actualei generaţii de autori science fiction români”. (Cristian Tudor Popescu)

BIOGRAFIE

Dănuţ Ungureanu, scriitor şi jurnalist român, s-a născut la 28 octombrie 1958, la Calafat.

Este absolvent al Facultăţii de Energetică din Bucureşti.

În 1981 a devenit membru al cenaclului de science fiction al studenţilor bucureşteni, Solaris, al cărui preşedinte a fost ales un an mai târziu.

În 1981 a obţinut premiul întâi pentru proză fantastică, la Convenţia Naţională a Cenaclurilor de Anticipaţie, ROMCON, şi l-a cunoscut pe Dan Merişca. Acesta l-a îndemnat să se dedice scrisului. A câstigat apoi, de-a lungul anilor, alte opt premii naţionale, iar în 1992 i-a fost decernat Premiul de încurajare al Societăţii Europene de Science Fiction, la EUROCON, în Germania.

A debutat în 1982, în revista Ştiinţă şi Tehnică, publicând povestirea Viaţa de familie.

A publicat, începând cu 1982, circa 60 de povestiri şi schiţe în volume colective, reviste şi almanahuri. Lista volumelor colective cuprinde Avertisment pentru liniştea planetei (Ed. Albatros,

1985), O planetă numită anticipaţie (Ed. Junimea, 1985), Poves tiri despre invenţiile mileniului III (Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1986), Povestiri ciberrobotice (Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1986), Cosmos XXI – întâmplări dintr-un univers al păcii (Ed. Politică, 1987), Cronici microelectronice (Ed. Tehnică, 1990), La orizont această constelaţie (Ed. Albatros, 1990), NEMIRA ’94 (Ed. Nemira, 1994), Alte Ţărmuri (Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy, 2009).

Din 1990 a lucrat în presa scrisă, la ziarul Tineretul liber, unde, din 1994 până în 1997, a fost redactor şef adjunct. În această perioadă a publicat numeroase articole, editoriale, reportaje şi anchete.

În 1993 a publicat volumul Marylin Monroe pe o curbă închisă (Ed. Adevărul), o selecţie a celor mai bune texte ale sale la acel moment. A realizat şi coperta volumului respectiv. (Este şi realizator al coperţii romanului “Bug Jack Barron!“, al lui Norman Spinrad, tradus în româneşte de Dan Mihai Pavelescu şi Cristian Tudor Popescu.)

Câteva luni mai târziu, în acelaşi an 1993, a publicat romanul Aşteptând în Ghermana (Ed. Nemira). (Romanul respectiv s-a aflat în topul celor mai bine vândute cărţi Nemira, alături de Horia-Roman Patapievici, Petre Ţuţea, Nicu Covaci, Rodica-Ojog Braşoveanu şi Ioan Petru Culianu – potrivit articolului Editurile româneşti şi Internetul, din Observatorul cultural – august 2000) Pentru acest volum i-a fost atribuit în 1993 Premiul de popularitate, iar în 1994 Premiul I la secţiunea de specialitate a ROMCON.

În 1996 a absolvit cursul de Jurnalism European – Phare training Program, pentru jurnalişti şi profesori de jurnalism, Tall Tree Consultancy/Olanda, cu stagii la Amsterdam şi Bruxelles.

În 1997 a făcut parte din echipa de scenarişti a serialului radiofonic Piaţa rotundă, îngrijit de BBC şi Uniunea Europeană.

Din 1998 până în 2003 a fost redactor şef adjunct la ziarul Curentul, pentru care a scris zilnic foiletoane, editoriale, comentarii, reportaje, cronici şi anchete. A scris, individual şi în colaborare, numeroase scenarii de televiziune pentru grupul umoristic “Vouă”. O culegere a textelor respective a fost publicată în volum, în anul 2004, la Editura Amaltea, cu titlul Ţara lui Papură Vouă.

Este coautor al piesei O mătuşă pierdută, care a avut premiera şi s-a jucat, în stagiunea 2006, la teatrul „C.I. Nottara” din Bucuresti şi coautor al scenariului de film artistic de lung metraj Report la categoria fericire.

În 2007 a publicat volumul de schiţe umoristice Români deja deştepţi, la Casa de editură Media On, volum care s-a bucurat de o foarte bună primire din partea cititorilor şi de aprecierea criticii literare. În acelasi an a îngrijit volumul Jurnal de bord, cuprinzând o selecţie de texte ale regretatului jurnalist român Dan Goanţă.

A publicat în anul 2008 volumul de povestiri fantastice Basme geostaţionare, la editura Bastion din Timişoara.
Este preşedinte al Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy, printre ale cărei realizări se numără până în prezent antologia naţională Alte ţărmuri, organizarea cenaclului ProspectArt, site-ul www.srsff.ro, decernarea premiilor naţionale ale SRSFF, colocvii, colaborări internaţionale s.a.m.d.

Este editor general al unei agentii de consultanţă şi comunicare şi coordonator media la o agenţie de cooperare şi dezvoltare intercomunitară, specializată în proiecte cu finanţare europeană.

Freelancer din 2003, scrie, de asemenea, pentru o serie de publicaţii.

CUVÂNTUL AUTORULUI

Cum am scris „Ghermana”

Prin primăvara lui 1992, lucram la secţia de cultură a cotidianului Tineretul liber. Gabriel Rusu, care era pe vremea aceea re dactor șef adjunct și fan declarat al literaturii science fiction, m-a întrebat într-o bună zi dacă n-am un roman pe care l-am putea include ca foileton în suplimentul literar și artistic al ziarului.  Pur și simplu. „N-am, i-am răspuns. Dar aș putea să-l scriu”. Și îndată ce-am rostit aceste vorbe, am simţit un gol în sto mac. Nu obișnuiesc să cuvântez fără să gândesc în prealabil, dar de data asta o comisesem. Până să încerc o retragere strategică, Gabi Rusu, care (lucru deloc neglijabil în istoria „Ghermanei”) îmi era șef, ma bătut mulţumit pe umăr: „Perfect, ne-am înţeles. Să nu te răzgândești, că azi te trec în sumarul numerelor viitoare”.

De la ziar, am plecat spre casă năuc. Ca într-un film prost, auzeam cuvintele unui fost coleg de la cenaclul Solaris: „Povestirea, hai, treacă-meargă, mai pierzi niște nopţi, o mai citești pe la  cenaclu, să te critice niște nenea mai pricepuţi, până la urmă o scoţi la capăt. Șase, zece, cinșpe pagini. Dar romanul? Două-trei sute de pagini? E muncă de sclav, băi… Îţi trebuie un plan, îţi trebuie timp, motivaţie, mijloace…” Plan, timp, „mijloace”? N-aveam de niciunele…

De fapt, mă victimizam. N-aveam un plan detaliat, ce-i drept, însă ideea de bază a romanului, precum și numeroase „imagini”, unele de-a dreptul filmice, îmi dădeau târcoale de vreun an. Și – lucrul cel mai important, aveam o poftă uriașă de a scrie toate astea.

Problema timpului nu se punea, că de-aia există nopţile, pentru autorii de sefe, plus că fiind „sarcină de serviciu”, aș mai fi putut beneficia de bunăvoinţa șefilor de la Tineretul, pentru o oră-două rupte procesului de producţie. În ce privește… mijloacele, ţin să reamintesc că pe vremea aia computerul personal abia devenea realitate pe la noi. Dacă vechea mea mașină de scris chinezească – Flying Fish, fusese obiectul (pierdut) al unui partaj, aveam în schimb la redacţie alte zeci de mărci, disponibile însă numai după ora 20! Uite-a șa a început să mă prindă noaptea la ziar, mitraliind de zor cu tastatura zgomotoasă a unei Underwood, ceea ce trezea suspiciunile unor paznici rămași pe stilul vechi. Asta până când soţia mea a descoperit în pivniţa unor verișori din… Norvegia o mașină de scris portabilă și-a cărat-o de-a lungul întregii Europe, ca să mă susţină în procesul de creaţie.

Ca să n-o mai lungesc, la zece zile după discuţia cu Gabi Rusu, am predat primul episod, capitolul 1 al romanului Așteptând în Ghermana și apoi, săptămânal (Sau o dată la două săptămâni? Nu-mi mai amintesc sigur…) câte un capitol, până când am terminat cartea. Privind în urmă, cred că disciplina aceea mi-a prins foarte, foarte bine.

Pe urmă lucrurile s-au precipitat, deși, cumva, cam după același algoritm. În primăvara lui ’93, Ștefan Ghidoveanu, care selecta volume pentru o editură dispusă să publice autori de sefe români, m-a întrebat tam-nesam: „Dănuţule, n-ai și tu un roman pe care-ai vrea să-l publici?” „Ba am!”, i-am răspuns…

Dănuţ Ungureanu

Cărtile Eagle Publishing House pot fi achiziţionate prin librăria Amazon.com (pentru comenzi internaţionale), în format print sau versiune electronică pentru utilitarul KINDLE.

Pentru livrări în România, achiziţiile se vor face prin precomandă pe websitul editurii, numai pentru versiunea de print, la preţuri speciale.

Puteţi precomanda cărţile din colecţia Seniorii Imaginaţiei începând cu data de 1 septembrie accesând www.edituravirtuala.ro

Pe website-ul editurii titlurile sunt disponibile pentru livrare în data de 15, la fiecare 2 luni (lunile pare din an).

IMPORTANT: Sunt livrate numai titlurile preplătite. Pentru proceduri, accesaţi paginile explicative din website.

Retailer exclusiv în România: www.cartiabc.ro

Titlurile Editurii Eagle NU SUNT DISPONIBILE la distribuitorii locali şi numai ocazional vor fi disponibile în alte librării virtuale.

Pentru cunoscători: un număr limitat de titluri vor fi disponibile la vânzare directă prin librarul Haralambie Ionescu (Bebe).

Cod titlu: 1|RO|SF|1993|004

Codificarea volumelor din Colecţia „Seniorii imaginaţiei – integrala Science Fiction & Fantasy” (Legenda):

Prima cifră: 1-Ficţiune, 2-Non-Ficţiune

Primul grup de litere: AA – antologie cu autori diferiţi, VA – volum de autor, RO – roman, NV – nuvelă

Al doilea grup de litere: FA – fantastic, SF – science fiction, FY – fantasy, PO – poezie, HR – horror, TH – thriller, ES – eseuri, CT – critică şi teorie, PS – popularizare ştiinţă, DV – diverse: interviuri, articole, biografii

Primul grup de cifre: Anul ediţiei princeps

Al doilea grup de cifre: Numărul curent al cărţii în colecţie