În fiecare an se votează locul unde se va desfăşura Worldcon-ul peste doi ani. Totuşi, cei care consideră că au o propunere destul de solidă ca să liciteze pentru organizarea evenimentului respectiv îşi pot anunţa intenţia mai devreme de doi ani. Când intenţia se anunţă cu multă vreme înainte şi se oferă detalii despre o viitoare licitaţie, ţările interesate vor şti că pentru anul respectiv există o propunere serioasă.

Marea Britanie a organizat Worldcon-ul în 1957 (Anglia), în 1979 (Anglia), în 1987 (Anglia), în 1995 (Scoţia) şi în 2005 (Scoţia). Ultima oară când s-a desfăşurat convenţia mondială la Londra a fost în 1957 şi a adunat 268 de profesionişti şi fani SF. Anul acesta, la Eastercon (care a fost şi o euroconferinţă, vezi http://www.concatenation.org/news/news4~10.html#odyssey2010), s-a făcut publică intenţia de a se organiza Worldcon-ul în Londra în 2014 (http://www.concatenation.org/news/news4~10.html#worldcon14). Aşadar, când doi români au vizitat echipa de la Concatenation – s-a ivit prilejul de a se face unele cercetări.

2014Worldcon_next_to_London_finance_centre

Dacă Londra va câştiga licitaţia, Worldcon-ul din 2014 se va desfăşura într-un spaţiu modern, în punctul de longitudine zero grade, lângă Tamisa, la nord de Greenwich şi la est de al doilea centru financiar al Londrei (în dreapta zgârie-norilor din fotografia de mai sus.)

excel_worldcon2014_venue3

Locul propus pentru desfăşurare este complexul expoziţional ExCel, aflat în centrul zonei numite cândva „docurile Londrei”. Are propria conexiune de tren uşor (DLR, vizibilă şi în filmul SF-horror 28 Weeks Later) şi e foarte aproape de câteva hoteluri. Dar, dacă treci pasarela peste Tamisa, găseşti cazare la pensiuni mai ieftine.

Complexul este uriaş. Din păcate, nu am putut intra în săli, dar coridorul central, coloana vertebrală a clădirii, e lung de aproximativ şapte sute cincizeci de metri! (Worldcon-ul va ocupa o treime din spaţiul disponibil.) Acest coridor, deşi pare „îngust”, este foarte larg, iar din el coboară scări spre zonele de servicii de la parter. Spaţiul este MARE, mult mai mare decât se vede în fotografie. După dimensiunile oamenilor din ea, îţi dai seama că poţi construi o casă în coridorul central.

Excel_main_concourse

Spre deosebire de Worldcon-ul londonez din 1957, la care au venit 268 de participanţi, organizatorii ediţiei din 2014 speră că, dacă vor câştiga licitaţia, vor aduna peste 6.000 de oameni. Aceasta înseamnă că se vor desfăşura 15-20 de activităţi în paralel şi fiecare naţiune participantă va avea destul timp şi spaţiu ca să-şi organizeze propriile puncte de program, dacă va dori. Dacă nici atât nu va fi destul (prelungit peste cinci zile, un asemenea eveniment devine obositor), atunci sala dealerilor, expoziţia de artă, spaţiile destinate expoziţiilor fanilor şi holurile pentru relaxare vor fi o schimbare bine-venită după conferinţele şi filmele urmărite.

Iniţiatorii propunerii pentru Worldcon-ul din 2014 au deja un mini-website, http://www.londonin2014.org. Dacă vor câştiga licitaţia (votul va avea loc în 2012), atunci e foarte posibil ca evenimentul să cuprindă şi Eurocon-ul anului respectiv. Noutăţi despre Eurocon/Worldcon se postează periodic pe pagina de ştiri de la Concatenation, http://www.concatenation.org/newsindex.html, care vă ţine la curent cu toate licitaţiile Worldcon şi Eurocon.

Între timp, puteţi urmări un film promoţional pe YouTube:

Iar site-ul centrului ExCel este http://www.excel-london.co.uk

Science Fact & Science Fiction Concatenation