[nggallery id=4]

Phreeria, Mihail Grămescu

Eagle Publishing House, Ediţia 2010

Format: 5,5 x 8,5 inci (139,7 x 215,9 mm), 1 volum

Număr de pagini: 184

ISBN-13: 978-606-92321-4-9

Cod titlu: 1|RO|SF|1991|001

Colecţia Seniorii Imaginaţiei este realizată în parteneriat cu Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy (www.srsff.ro)


Eagle Publishing House

Editor: Mugur Petronius Cornilă

Co-editare: Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy

Managing Editor: Marian Truţă

Redactor: Mihaela Sipoş

Coperta colecţiei: Cristian Homeucă

Prelucrare tehnică: Gabriel Vâlsan

Ediţia princeps: 1991

Ediţia 2010 este revizuită de către autor

Prezentare:

Lumea a devenit un loc straniu. Un loc în care civilizaţia umană încearcă să supravieţuiască în oraşe închise, oraşe unde tehnologia este folosită pe scară largă pentru a menţine viaţa şi în Phreeria ieşită de sub gheţurile topite ale Polului Sud, unde emigranţi sălbăticiţi supravieţuiesc cu quicho, marihuana momentului, şi încearcă să pătrundă în oraşele industriale. Marele Război s-a încheiat, Războiul Etern a început. La fel şi metamorfoza.

Utilizând regulile Marelui Joc, supravieţuitorii încearcă să impună Pacea înainte ca o Conquista a Condorilor să se extindă în întreaga galaxie.

Referinţe critice

„Pentru el, fantasticul rămâne un nesecat izvor de metaforă vizuală, iluminând în chip specific tablourile inventate.“ (Mircea Opriţă, Anticipaţia Românească)

„Cu dezinvoltura de artist naiv, Mihail Grămes cu face abstracţie de codurile cunoscute ale genului; prozele sale, născute parcă sub imperiul unei prea ridicate presiuni a inspiraţiei, ţâşnesc precum jeturile de abur scoase de o locomotivă «Pacific» aflată în staţionare.“ (Voicu Bugariu)

BIOGRAFIE

Mihail Grămescu este poet, prozator şi editor. În 1964, a debutat în presă cu poezie şi grafică de revistă. Debutul editorial a venit mai târziu, în 1981, în colecţia Fantastic Club a Editurii Albatros din Bucureşti, cu Aporisticon (subintitulat Glosar de civilizaţii imaginare), volum care se înscrie ca un reper însemnat în evoluţia sf-ului românesc din ultimele decenii şi nu doar pentru că a fost primul volum publicat de unul dintre tinerii din “Noul val”, dar şi – în primul rând – prin valoarea sa intrinsecă. Apariţia între coperte de carte a primului reprezentant al “Noului val” a fost salutată cu căldură atât de “generaţia vârstnică”, prin vocea lui Adrian Rogoz, cât şi de “generaţia de mijloc”, prin Voicu Bugariu şi Gheorghe Săsărman. (Cornel Robu)

În anii care au urmat după apariţia volumului Aporisticon, Mihail Grămescu a mai publicat prin reviste, almanahuri, culegeri colective etc. un număr considerabil de “proze scurte” sf, suficiente pentru a acoperi spaţiul unui eventual al doilea volum (care avea să apară abia în 1994, la Editura Nemira, sub titlul Săritorii în gol).

Colecţia Seniorii Imaginaţiei debutează cu Phreeria, primul roman sf al lui Mihail Grămescu, o bijuterie stilistică şi imaginară, carte care nu a putut fi pusă în valoare aşa cum trebuie la momentul lansării din diferite motive, deşi a apărut în 1991 (şi a fost scrisă cu mai mulţi ani înainte de data apariţiei).

POSTFAŢĂ

Una dintre coordonatele „Epocii” a fost megalomania. Care s-a păstrat şi, uneori, chiar  amplificat, şi după ’89. La nivel arhitectonic, simptomatice sunt construcţiile hipertrofiate tip Palatul Victoria Socialismului (asupra întregului popor) şi Magistrala Albastră a Canalului Morţii, iar postR, prin mega-storie-uri şi proiecte de Şantiere ale Tineretului pe Lună. Iar economic – miliardele inflaţioniste ale anilor ’90.

Cultural, grandomania asta s-a manifestat prin pretenţia promotorilor şi activiştilor culturali să se scrie romane, de pre ferinţă romane-fluviu, „trilogii” şi alte astfel de opere… neterminate, după modelul marilor culturi, unor autori care nu reuşeau să găsească debuşeu de publicare nici măcar pentru textele scurte sau nuvelele lor.

În anii ‘80, singurul spaţiu sigur dedicat literaturii de inspiraţie imaginară rămăsese Almanahul Anticipaţia. Care prefera însă romanelor originale româneşti traducerile din alte literaturi.

Phreeria a fost scrisă cu speranţa naivă de a o vedea publicată acolo – ca o excepţie. După debutul meu cu Aporisticon, în 1980, redactorii de la Colecţia Fantastic-Club a Editurii Albatros amânaseră sine-die o altă colaborare a mea cu ei, fiindcă nu aveau în planul editorial decât un titlu pe an, acoperit în perspectivă pentru câteva zeci de ani de numele „tinerilor autori” şi ale „scriitorilor consacraţi” din Uniunea Scriitorilor, care aveau dreptul oficial la prioritate de publicare – iar eu nu eram membru USR, încă, fiindcă nu se putea intra acolo decât cu aprobarea personală a „conducerii de Partid”, după „Discursul de la Mangalia” din anii ‘70. Fusese dat şi un Decret-Lege în acest sens.

După ce am scris acest roman-epopee, am stat cu el în sertar ani de zile. Aproape că nu mai aveam nicio speranţă că va mai apărea vreodată. Şi mă simţeam dezabuzat – cu cât trecea vremea de la momentul scrierii lui, cu atât el se devaloriza, încetând să mai fie o probă de imaginaţie concludentă. SF-ul are, după părerea mea, ca şi textul jurnalistic „de actualitate”, rata cea mai mare de devalorizare în raport cu trecerea timpului, din toată beletristica. Generaţiile tehnologice sunt cam de 20 de ani şi tind să se accelereze la 10 în condiţiile Revoluţiei Ştiinţifice şi Tehnologice. O previziune SF scrisă cu 10 ani în ur mă devine desuetă prin schimbarea  contextului tehnologic de referinţă. De exemplu, în Anul 2000 al marelui vizionar Jules Verne cu 100 de ani în urmă, în 2000 s-ar mai scrie cu… pana de gâscă a perioadei când autorul acestui text de prospectivă imaginară l-a conceput. Acestea sunt limitele imaginaţiei fiecăruia dintre noi, oricât „geniu” s-ar spune că avem…

În 1990, însă, după „evenimente”, am fost primit, în sfârşit, în USR. Luasem, deja, al doilea premiu EuroCon, în Franţa (primul, din 89, fusese cel de la SociConul de la Moscova). Ca „membru stagiar” al USR trebuia să mai public o carte pe parcursul următorului an, pentru „confirmarea” mea ca „scriitor consacrat”. Şi cum tocmai se înfiiţase la Galaţi o nouă editură, „privată” (probabil tot sub pulpana Statului), Mironov, pe atunci proaspăt redactor-şef la Anticipaţia) m-a solicitat, şi a fost să fie Phreeria cartea consacrării mele.

Editată în grabă, ediţia Porto-Franco a avut multe defecţiuni de corectură. Redusesem, ca să se înscrie într-un format de carte normal, textul iniţial, ceva mai stufos şi ortografiat în manieră poematică modernă, cu fracturi de vers, şi îi schimbasem tehnoredactarea de „roman modern” cu una standard. Dar întrucât nu mi s-a oferit posibilitatea de a conlucra şi la corectura finală, cartea a rămas cu o serie de defecte de editare (pe care prezenta ediţie le-a „îmbunătăţit”).

Am fost bucuros aflând că ediţia de câteva zeci de mii de exemplare s-a vândut repede şi complet. Mă temeam, în condiţiile noi de piaţă, să nu fiu compromis de o proastă vânzare (pe atunci nu funcţiona încă Legea Falimentului, dar multe dintre „gloriile” de dinainte de 89 s-au „desumflat” catastrofal şi penibil o dată cu moartea sistemului de propagandă centralizat şi politizat ceauşist).

Scrisă în perioada de imediat după scurtul şi neplăcutul contact involuntar pe care l-am avut cu Fabrica de Armament, ca angajat al ei, această carte oglindeşte în mod fantasmagoric şi literar

experienţa personală avută, şi a fost interpretată, încă de la început, ca o parabolă critică, aluzivă politic şi dizidentă la realităţile contemporane. Ceea ce, desigur, a îngreunat apariţia ei.

Mihail Grămescu

15 iulie 2010

Cărţile Eagle Publishing House pot fi achiziţionate prin librăria Amazon.com (pentru comenzi internaţionale), în format print sau versiune electronică pentru utilitarul KINDLE.

Pentru livrări în România, achiziţiile se vor face prin precomandă pe websitul editurii, numai pentru versiunea de print, la preţuri speciale.

Puteţi precomanda cărţile din colecţia Seniorii Imaginaţiei începând cu data de 1 septembrie accesând www.edituravirtuala.ro

Pe website-ul editurii titlurile sunt disponibile pentru livrare în data de 15, la fiecare 2 luni (lunile pare din an).

IMPORTANT: Sunt livrate numai titlurile preplătite. Pentru proceduri, accesaţi paginile explicative din website.

Retailer exclusiv în România: www.cartiabc.ro

Titlurile Editurii Eagle NU SUNT DISPONIBILE la distribuitorii locali şi numai ocazional vor fi disponibile în alte librării virtuale.

Pentru cunoscători: un număr limitat de titluri va fi disponibil la vânzare directă prin librarul Haralambie Ionescu (Bebe).

Cod titlu: 1|RO|SF|1991|001

Codificarea volumelor din Colecţia „Seniorii imaginaţiei – integrala Science Fiction & Fantasy” (Legenda):

Prima cifră: 1-Ficţiune, 2-Non-Ficţiune

Primul grup de litere: AA – antologie cu autori diferiţi, VA – volum de autor, RO – roman, NV – nuvelă

Al doilea grup de litere: FA – fantastic, SF – science fiction, FY – fantasy, PO – poezie, HR – horror, TH – thriller, ES – eseuri, CT – critică şi teorie, PS – popularizare ştiinţă, DV – diverse: interviuri, articole, biografii

Primul grup de cifre: Anul ediţiei princeps

Al doilea grup de cifre: Numărul curent al cărţii în colecţie