Convenţia europeană de science fiction, Eurocon va avea loc în perioada joi 26  – duminică 29 august 2010 şi se va desfăşura simultan în oraşele de graniţă Český Těšín, Cehia / Cieszyn, Polonia.Cesky Tesin

Sînt așteptați peste 1500 de fani, cu precădere polonezi, cehi și slovaci, dar și din Ucraina, Rusia, țările baltice, Ungaria, Croația, Slovenia, Serbia, Bulgaria și vest-europeni (Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Olanda, Belgia, Franța, Italia, Spania și Scandinavia întrucît, Euroconul 2011 va avea loc la Stockholm, în Suedia, între 17 – 19  iunie).

Simultan cu Euroconul 2010, va avea loc şi reunirea convenţiilor SF ale fandomului ceho-slovac (Parcon) şi polonez (Polcon), http://tricon.info/, de aici denumirea de Tricon 2010.

În timpul imperiului austriac, exista un singur oraş, Teschen (fondat în 810 şi menţionat pentru prima dată în 1155, devenit în 1260 capitala ducatului cu acelaşi nume) care după independenţa Cehoslovaciei şi a Poloniei (1918), a fost împărţit în 1920 între cele două noi state. Graniţa este stabilită pe râul Olza care traversează Teschenul. Partea din oraş care a revenit Cehoslovaciei a fost numită Český Těšín (suburbiile de pe malul vestic al râului Olza), iar partea centrală a oraşului a revenit Poloniei şi a fost numită Cieszyn (malul estic al Olzei). Český Těšín are 25.000 de locuitori iar Cieszyn, 36.000 de locuitori.

În 2010, ambele oraşe vor sărbători 1.200 de ani de existenţă.

Primul Eurocon a avut loc în 1972 în Triest, Italia şi cu această ocazie a fost înfiinţată şi Societatea europeană de science fiction (European Science Fiction Society, www.esfs.info).

Polonia a organizat de trei ori Euroconul (Poznan-1976, Cracovia-1991, Gdansk-2000) iar Cehia o singură dată,  în 2002 la Chotebor.

Parcon este denumirea convenţiei SF fanilor ceho-slovaci iar prima ediţie a avut loc în 1982. După separarea Cehoslovaciei, fanii din ambele ţări au decis să continue organizarea comună a convenţiei şi să-i păstreze numele.

Parcon 2010 va fi organizat de Klub Literární Fantastiky din Ostrava. Parcon va decerna Premiile Karel Čapek, Ludvik și Mlok.

Polcon este convenţia fanilor SF polonezi, organizată anual de câte un club SF în alt oraş. Polcon 2010 este organizat de Clubul SF silezian (Cieszyn) în colaborare cu alte organizaţii SF poloneze. Polcon va decerna pentru a douăzecişicincea oară Premiul Janusz A. Zajdel pentru roman şi pentru povestire.

Fandomul european va decerna Premiile ESFS HALL OF FAME pentru categoriile:

  • Cel mai bun Autor
  • Cel mai bun Traducător
  • Cel mai bun Promoter
  • Cea mai bună Revistă
  • Cel mai bun Editor
  • Premiile de Încurajare

Locul de desfăşurare al Euroconului va fi Universitatea Sileziană din Cieszyn care găzduieşte mai multe amfiteatre şi aule. Centrul cultural Střelnice va oferi de asemenea spaţiu pentru câteva dintre manifestări.

Ceremonia de deschidere a Euroconului va avea loc pe Podul Prieteniei care leagă cele două oraşe şi va fi condusă de Bogdan Ficek, primarul Cieszynului, şi de Slováček Vít, primarul din Český Těšín, apoi participanţii vor merge la Centrul sportiv, locul unde în ultima zi – duminică 29 august 2010 se va desfăşura şi ceremonia de decernare a premiilor şi închiderea manifestărilor.

Pe toată durata desfăşurării convenţiei, la cinematograful PIAST din centrul Cieszynului va fi organizată o gală de filme SF (printre care și premiera filmului canadian ,,I Heart Doomsday”, realizat de amatorii Patrick Downing – regizor și Eric Amber – producător, film care a obținut mai multe premii la Seattle True Independent Film Festival, Canada International Film Festival, Buffalo Niagara Film Festival, Tupelo Film Festival).

Programul de la Universitatea Sileziană conține prezentări, dezbateri, mese rotunde :

–         ,,A method for saga” – Oson Scott Card,  Andrzej Sapkowski,  Alan Campbell

–         ,,Philip K. Dick – Dostoievski of science fiction” – Lech Jęczmyk

–         ,,Monsters with Chitinous Eyes: The Phantom of the Dark-Haired Girl in Philip K. Dick’s Life a Science and dreams of thermonuclear energy” – Ireneusz Książek

–         ,,Lem and communism ”– Wojciech Orliński

–         ,,Great Steam War – a few words about steampunk battles” – Maciej “Lucek” Sabat

–         ,,Science and dreams of thermonuclear energy” – Ireneusz Książek

–         ,,Resident rocket scientist – Ewa Pawelec

–          ,,Rotten history: a few words about fungi” – Krzysztof Grzywnowicz

–         ,,Fandom is a way of life” – Ola Cholewa

–          ,,Surrealism: Imagination Unlimited” – Frank Roger

–         ,,TV Science Fiction in the UK – some examples of the best” – Dave Lally

–         Mese rotunde cu Orson Scott Card, Bridget Wilkinson și Piotr W. Cholewa, Chris Parsons (Star Wars), Alan Campbell

–         Prezentarea Eurocon-ului 2011 : Stockholm, Suedia

–         Licitația pentru  organizarea Eurocon-ului 2012

–         Expoziția fandomurilor din Cehia, Slovacia și Polonia prin fanzine, postere și fotografii

Programul mai cuprinde defilarea fanilor, ce vor porni din pieţele centrale ale ambelor oraşe şi se vor întâlni pe Podul Prieteniei, concertul pop star-ului (născut în Český Těšín) Jaromír Nohavica, tabăra „cavalerilor” de pe Dealul Castelului (în proximitatea ruinelor castelului medieval, capelei şi turnului), carnavalul, expoziţii, jocuri de rol, etc.

Guests of Honour

Bridget Wilkinson. Membru al Consiliului Societăţii Europene de Science Fiction, a fost aleasă International Guest of Honour – Eurocon 2010.

Orson Scott Card. Este unul dintre cei mai faimoși autori americani de science-fiction, binecunoscut și în România prin traducerile lucrărilor sale la editura Nemira.

Steven Erikson. Este pseudonimul literar al canadianului Steve Rune Lundin, autorul seriei fantasy ,, Malazan Book of the Fallen”. Romanul ,,Gardens of the Moon” (1999) nominalizat la World Fantasy Award a apărut și în românește la editura Tritonic (,,Grădinile lunii”).

Alan Campbell. Autor de origine scoțiană care a colaborat și în domeniul jocurilor video.

Gerald Home. Actor britanic de teatru și film (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi”), fan SF și Star Wars.

Andrzej Sapkowski. Scriitorul polonez de fantasy şi horror (născut în 1948) a debutat în 1986 cu povestirea “Vrăjitorul”. Textele sale (povestiri, nuvele, cinci romane) prezintă un univers coerent în care evoluează personajul principal, Geralt. Sapkowski este de cinci ori laureat al Premiului Janusz Zaidel şi al Premiului Paszport Polityki. “Narrenturm”, primul volum din seria Reyneva, a fost nominalizat la Premiul literar NIKE. Traducerea sa în engleză a romanului ”Sângele elfilor” (Krew elfów,1994) a primit Premiul Legends David Gemmell.Andrzej Sapkowski este invitatul de onoare al fandomului polonez.
Wojciech Siudmak. Celebrul artist polonez s-a stabilit în Franța în 1966 și este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului fantastic, alături de M. C. Escher, M. Klinger, L. Fini. Se consideră un hiper-realist fantastic și este inițiatorul proiectului sculpturii Păcii Universale.La Eurocon se va vernisa o expoziție a lucrărilor sale care au ilustrat ediția poloneză a seriei Dune.

Pavel Weigel. Traducător ceh (născut în 1942 în Brno), entuziast ardent al literaturii lui Stanisław Lem, fondator al Societăţii Stanisław Lem şi cel mai cunoscut traducător în Cehia şi Slovacia al cărţilor lui Lem. A debutat în 1966 şi este laureat al multor premii SF decernate de fandomul din Cehia. Pavel Weigel este invitatul de onoare al fandomului ceho-slovac.

Juraj Červenák. Scriitor slovac (născut în 1974) cunoscut pentru textele sale care îmbină elemente ale genului ,,swords and sorcery” cu elemente de  ,,historical fantasy” şi mitologie slavă. Prima sa lucrare, ,,Olgerd – Sabia lui Thormaren” (1993), a fost publicată sub pseudonimul Thorleif Larssen.

Miroslav Žamboch. Scriitor de SF şi fantasy (născut în 1972, în Hranice), fizician atomist şi fan al sporturilor extreme, a debutat în 1993. Patru romane şi două volume de povestiri i-au fost publicate în Polonia.

La Euroconul 2009 s-a hotărât pe bază de vot ca, formal, SRSFF să fie considerată organizaţie afiliată ESFS începând cu acest an iar de la anul, după modificarea de statut, afilierea să devină deplină.

Cum menționam la începutul articolului, ediția 2011 a Eurocon-ului va avea la Stockholm, Suedia (17-19 iunie 2011).

Eurocon 2011 Stockholm_logo

Două țări vor concura pentru organizarea ediției din 2012 a Eurocon-ului, Croația la Zagreb și Marea Britanie pentru suprapunerea Eurocon-ului cu Olympus 2012, Eastercon-ul din perioada 6-9 aprilie 2012, Heathrow.

Cristian Tamaş