PA

Ce face omul, fie el şi sefist, dacă-l prinde canicula prin jungla de asfalt a Bucureştilor, pe la cinci după-masă, aproape de ambasada americană de pildă, iar inteligenţa începe să-i semene a ou fiert? Dacă e deştept, intră la prima terasă şi comandă o halbă. Dacă e genial, dă buzna la Calderon, unde se ţine chiar atunci cenaclul ProspectArt, cască gura (ba de uimire, ba să spună ceva) şi-abia pe urmă, dacă merită, se alege cu berea…

Aşadar, mai mulţi inşi geniali s-adunară vineri seara să-şi câștige „The beer after”, încercând întâi să treacă niscaiva probe grele. La început, domnul Cătălin Sturza, prezentat cum se cuvine de Cristian Tamaş, a vorbit despre fantasy, întâmpinat cu interes de către ascultători (căscaturi discrete, mascate cu ziarul „Foişorul de foc”) şi celebra arcuire de sprânceană a nu mai puţin celebrului Cristian Tudor Popescu (da, chiar dânsul, cu un genunchi paradit, dar cu ferocitatea intactă). Cei de faţă s-au ciondănit, încercând ba să alcătuiască o listă completă a lucrărilor fantasy româneşti, ba să dea o definiție a termenilor „fantasy” şi „fantastic”, ba că hâr, ba că mâr… (execut aici cu graţie o paranteză utilă celor ce vor avea şansa de-a asista, măcar de un milion de ori în cursul vieţii, la o discuţie gen „ce sunt sefeul și fenteziul, ce vrea ele”: nu disperaţi, nu muşcaţi nasul vecinului, nu vă sinucideţi! Stă scris în legea firii că în cele din urmă vorbitorii obosesc, iar discuţia se stinge de la sine…)

A urmat la rând scriitorul Cristian Mihail Teodorescu, lecturând producţia intitulată „Basme africane”. Ehei, ce vremuri, „Povești nemuritoare”, vă mai amintiți, puriilor? Și unde nu se porni Cristi al nostru, ca un bătrân șef de trib, să înșire la mame capre, pitpalaci, șerpi boa, girafe și roboți, toate brodate într-un basm care i-a lăsat pe toți cu gurile căscate, firește fiecare având propriul motiv. Fiindcă tot se-aflau prin partea locului, iar organizatorii n-avuseseră inspirația de a-i așeza în încăperi diferite, Mihail Grămescu și Cătălin Sturza porniră o dezbatere despre, nici mai mult nici mai puțin, post-mo-der-nism, doamnelor și domnilor. Să zică mersi Teodorescu dacă, în furtuna polemicii, a mai fost șoptit și numele lui de vreo două ori…

Bomboana pe savarina criticii a pus-o același agasant D. Ungureanu, care cu elocința-i binecunoscută a mărturisit că n-a priceput absolut nimic din textul cu pricina. Firește că nu s-a oferit nimeni să-l ajute. Noroc cu pauza, moment în care Cristian Tudor Popescu s-a retras elegant, Teodorescu a dat în populație cu proaspătul său volum „S.F. Doi”, apărut la editura „Bastion”, iar fumătorii au făcut ce știu ei mai bine.

În partea a doua a întâlnirii, au fost prezentați pe scurt Eugen Stancu, doctorand (pe bune) într-ale sefeului și Oliviu Crâznic, autorul romanului gotic „Și la sfârșit a mai rămas coșmarul”.

După basmele africanului CMT, s-a așezat în fotoliul condamn… pardon, autorilor, Marian Truță, care ne-a îmbiat cu „Trei povestiri despre Soledad”. Frumos. Poezie, fior, romantism, simțire… Doamnele și domnișoarele lăcrămau, domnii tușeau încurcați de nodul din gât, ce mai, parcă și scaunele începuseră să scârțâie mai așa, a jale… În general, povestirile lui Marian despre dansatoarea Soledad și dezertorul Juan care se iubeau au plăcut, dar, firește, cum se întâmplă când lumea stă la căldurică și n-are griji, vreo doi cârcotași (l-am numit astfel pe Cristi Lăzărescu, întotdeauna valorează dublu) i-au reproșat scriitorului că n-are personaje. Mihnea Columbeanu, hop și dânsul de colo, a remarcat o ușoară supradoză de zaharuri în text și uite-așa lumea a rămas la sfârșit un pic derutată: o fi luat-o până la urmă de nevastă?

În fine, când se îngânau ziua cu noaptea și apa plată cu berea, maestrul de ceremonii Tamaș ne-a dat liber, anunțând că următoarele încăierări verbale marca ProspectArt se vor desfășura undeva, în prima jumătate a lui septembrie. Așadar, va urma…

Dănuț Ungureanu

Notă: Cei care au ajuns vineri la ProspectArt au putut admira noul volum al lui Cristian M. Teodorescu. Este vorba despre… SF Doi (cum altfel…), volum apărut la Editura Bastion. Mai mult, autorul a oferit gratuit câte un exemplar cu autograf tuturor doritorilor. Lansarea oficială a volumului va avea loc în luna septembrie tot la Centrul Calderon la o dată pe care o vom anunţa ulterior.