În urmă cu câteva ore s-a încheiat consultarea amatorilor de science fiction cu privire la cea mai potrivită nominalizare pentru premiile sau distincţiile acordate la fiecare Eurocon. Înainte de a anunţa propunerile pe care SRSFF le va face şi pe care, în masura posibilităţilor, le va susţine la faţa locului, daţi-ne voie să comentăm puţin acest sondaj.

În primul rând ţinem să mulţumim celor care s-au înscris şi au votat. Au fost 550 înscrişi din care au votat aproximativ 393. Spunem aproximativ deoarece, după cum se poate observa şi oricât de ciudat este, nu toţi userii au votat la toate categoriile iar unii nu au votat chiar deloc. Unul dintre userii care nu a votat la nici o categorie a fost de altfel si nominalizat într-una din categorii. Dacă doreşte poate susţine afirmaţia noastră.

Vom încerca în cele ce urmează să lămurim unele aspecte care au stârnit nedumeriri.

A/ Componenţa opţiunilor de vot. Pe scurt: numele propuse.

O serie de nume considerate reprezentative pentru SF-ul românesc nu au fost incluse de la bun început, lăsând deschise listele de propuneri. Am gândit opţiunile ca pe un sistem predefinit şi deschis, lăsând o perioadă rezonabilă pentru alte propuneri. Aşadar, oricine a dorit, a putut propune pe oricine sau a putut obiecta la un nominalizat sau altul. După cum s-a văzut, astfel de  iniţiative au fost destul de rare. Propunerile ulterioare datei şi orei de pornire a votului propriu-zis au fost ignorate din motive evidente. Îi felicităm pe cei care şi-au propus favoriţii şi care şi-au argumentat nominalizarile. Regretăm că au fost atât de puţini. Numărul scăzut poate fi şi o măsură indirectă a dorinţei sau mai bine spus a lipsei de dorinţă a fandomului în a se implica responsabil.

B/ O situaţie aparte a constituit-o propunerea ca domnul Michael Haulică să fie nominalizat pentru secţiunea „Cel mai bun promotor”. Personalitatea sa este binecunoscută în fandom şi nu mai are nevoie de nici o prezentare. Totuşi, în accepţiunea S.R.S.F.F. precum şi a altor organizaţii specializate, în această situaţie „Promoter” este echivalent cu „a person who helps to organize, develop, or finance an undertaking”. Argumentele folosite în ceea ce îl priveşte pe domnul Haulică au fost legate de activitatea publicistică a dânsului.

Domnul Michael Haulică a fost premiat de către S.R.S.F.F. în 2009 la categoria „Cel mai bun promotor” şi reprezintă recunoaşterea unor merite incontestabile în ceee ce priveşte PROMOVAREA JURNALISTICĂ a SF-ului din România. S.R.S.F.F. consideră că încurajarea pe plan naţional a anumitor eforturi de sprijinire a genului science fiction din România este benefică în ciuda faptului că, uneori, poate avea o anumită lejeritate în aprecierea termenilor şi definiţiilor. Date fiind toate acestea, am considerat că varianta cea mai onorantă pentru domnul Haulică este aceea de a fi nominalizat la categoria „Cel mai bun autor”, mai ales că a existat şi o propunere în acest sens.

C/ Este evident pentru toată lumea următorul fapt: categoria „Cel mai bun autor român” a polarizat atenţia tuturor şi a atras cei mai mulţi votanţi. Dintre autorii propuşi, doi au întrunit cele mai multe voturi: circa 96%. Acest dezechilibru, aparent nefiresc, se explică foarte uşor prin capacitatea de mobilizare a celor doi autori care, se pare, au înţeles un mecanism foarte simplu: cine este cunscut, există. George Lazăr a folosit canale mass media din Moldova iar Cristian M. Teodorescu a folsit reţele şi contacte personale. Ca o metaforă, cei doi autori s-au comportat ca doi politicieni pragmatici, aflaţi în plină campanie electorală. Merită felicitată atitudinea lor şi merită luată de exemplu şi de alţi autori. Autopromovarea este un lucru răspândit şi cât se poate de natural pretutindeni în lume şi poate aduce beneficii majore celor care o practică. Observaţi că nu este vorba despre un proces calitativ, lucru subliniat de noi în repetate rânduri. Acest sondaj este doar un mjloc de consultare.

D/ Chestiunea voturilor multiple. Au existat tentative de pushing, adică de susţinere a unui nominalizat sau altul dincolo de limitele corecte. Fără a fi fraude masive (cu excepţia unui singur user) sau organizate, acestea ar fi putut, totuşi, avea darul de a înclina balanţa în favoarea unuia sau altuia, având în vedere rezultatul foarte strâns. Am căutat să împiedicăm pe cât de mult apariţia unor voturi multiple. De aceea am anulat câteva voturi acolo unde a existat suspiciunea de pushing. Admitem că metoda de vot folosită nu este infailibilă, dar, în acest moment este mult mai precisă decât alte iniţiative similare în care votarea s-a făcut fără minime mecanisme de control, lucru care a permis în aceste tentative ca votul multiplu să fie o practică obişnuită sau uşor accesibilă. Precaritatea sistemelor de sondare, tendinţa de a se forţa anumite rezultate din pricini pe care nu le analizăm acum, ne determină să lansăm ideea instituirii unui „corp electoral” în fandom. Acest lucru presupune o anumită responsabilizare a votanţilor, dincolo de pasiunile superficiale care animă, de multe ori, astfel de iniţiative. Acest corp electoral se poate constitui relativ uşor, el poate fi folosit de către orice organizaţie similară SRSFF şi, în funcţie de anumite mecanisme sau resurse, poate oferi răspunsuri mai mult sau mai puţin precise. Aceasta idee va fi dezvoltată pe larg pe siteul S.R.S.F.F. într-un articol viitor.

E/ Comentariile care au apărut după ora de începere a votului au fost ignorate, aşa cum am şi anunţat în articolul legat de sistemul de vot. După cum se observă, siteul S.R.S.F.F. a introdus moderarea comentariilor deoarece, din nefericire, limitele bunei cuviinţe au fost depăşite flagrant şi insulte şi acuze gratuite au fost aruncate în stânga şi în dreapta. Am observat că moderarea comentariilor a dus la o reducere semnificativă a temperaturii discursului in favoarea argumentelor. Moderarea comentariilor va continua până când lumea va înţelege că o polemică se poate duce şi cu respectarea celeilalte părţi. Acest lucru este valabil pentru toţi cei aflaţi în diferite stări conflictuale. Diatribele, rechizitoriile, discursurile răstite samd se vor ignora. Ştim cu toţii că oamenii pot comunica şi pe tonuri fireşti, chiar amicale, indiferent de problemă sau de litigiu. S.R.S.F.F. va impune, cel puţin pe propriul site, o atitudine diferită de ceea ce se poate observa pe alte site-uri şi invită pe toţi cei care tânjesc după o atmosferă respirabilă în fandom să se ralieze acestei iniţiative şi să impună în locurile frecventate de ei pe internet o atitudine normală şi cumpănită.

F/ Modificările cantitative (număr de voturi) observate în aceste zile s-au datorat anulării de voturi asupra cărora a planat suspiciunea de pushing. Adesea unii nominalizaţi au avut procente negative. Acest lucru este datorat unei caracteristici a sondajelor Ajax, care nu pot afişa procente zecimale, lucru cunoscut de altfel de utilizatorii unor astfel de sondaje. O minimă informare ar fi fost suficientă pentru a risipi nedumeririle unora sau altora. Cei care susţin că au votat, dar votul lor nu a fost contabilizat pentru nominalizatul preferat, îi invităm în continuare să ne spună sub ce user au votat şi pe cine anume astfel încât să putem verifica şi să facem publică opţiunea respectivă. Altfel afirmaţiile respectivilor rămân ceea ce sunt de fapt: simple răbufniri.

În final se cuvine să amintim şi de o tentativă de basculare a sondajelor similară cu un atac informatic. Un user a reuşit să  voteze de câteva zeci de ori la două categorii în ultima oră a votului. Fireşte, voturile respective au fost anulate. Categoriile atacate au fost: „Cel mai bun autor” şi „Cea mai bună editură”. Maniera în care s-a petrecut acest fapt ne determină să credem că a fost rea-intenţie, în sensul că userul respectiv nu a dorit să sprijine în mod real pe cineva anume ci doar să altereze votul, lucru care, după cum s-a văzut, nu a reuşit.

Aşadar, iată rezultatele:

Cel mai bun autor: George Lazăr

Cel mai bun traducător: Mihai Dan Pavelescu

Cel mai bun promotor: Cristian Tamaş

Cea mai bună editură: Millennium Press

Cel mai bun artist (arte vizuale): Alex Popescu

Felicitări tuturor!

Aceste nume vor fi propuse şi susţinute de către S.R.S.F.F. la Eurocon. Aceste nume plus un candidat din partea S.R.S.F.F. la premiul de încurajare:  Luciana Brînduşa Grosu.

Încă o dată, mulţumiri tuturor celor care au participat la acest sondaj.