În aceeaşi zi cu Helion, o coincidenţă agreabilă şi benefică tuturor iubitorilor de SF&F, a apărut şi ediţia de iunie a revistei online Nautilus, revistă moşită şi născută (sic!) prin eforturile neobositului Michael Haulică.

Despre ce este vorba şi de ce avem parte?

În editorial Michael Haulică ne aduce aminte că mai sunt câteva zile până la Bookfest 2010.

Mai sînt cîteva zile și  începe o nouă ediție a Tîrgului de Carte Bookfest. Vom repeta experiența alergării de la un stand la altul în căutarea noutăților, vom fi cu ochii-n paișpe să recunoaștem un autor sau altul, vom căuta pe net, pe bloguri programele de lansări pentru a participa la evenimente care nu se întîmplă în fiecare zi… remarcă plin de entuziasm autorul după care se întreabă: De fapt, ce ne aduce pe toți la Romexpo an de an? Cărțile? Autorii? Atmosfera? Sentimentul comunității iubitorilor de literatură care, măcar cu aceste ocazii nu par atît de puțini pe cît se străduiesc unii să ne convingă?

Ce răspunsuri îşi şi ne oferă aflaţi aici

La proză avem, ca de obicei, trei autori: Ştefana Czeller deja o veterană a apariţiilor online (pe când un volum, Ştefana? Poate chiar un roman, deh…), urmată de Ciprian Mitoceanu aparent abonat la Nautilus ca autor perpetuu plus Liviu Radu cu o proză numită Loteria.

Amatorii de recenzii au parte de nelipsitul Liviu Radu, care este prezent cu nu mai puţin de cinci titluri. Oare când are timp inepuizabilul Liviu să le citească şi să şi mai scrie pentru ele… reprezintă o enigmă la fel de enigmatică precum existenţa (sau inexistenţa) Atlantidei.

Eduard Pandele, la fel de ubicuu precum îl ştim şi cum ne-a obişnuit (şi cum îşi doreşte, bănuim noi), ne aduce în centrul atenţiei numărul din mai/iunie al revistei Fantasy&Science-Fiction. Avertisment, Eddie dă note la orice iar sistemul lui de notare este gradat precum scara Richter: zece trepte. Nu ştim dacă logaritmice, dar există indicii că da. Ce ştim este că 10/10 nu este o notă cunoscută de fiinţele umane. Şi nici accesibilă acestora.

Într-o rubrică denumită ambiguu Articole, Marcel Luca ne propune un Eseu civil despre soldatul sf. În fine, titlul în revistă apare cu prima literă din fiecare cuvând capitalizată, astfel că nu ne este clar dacă este vorba despre un Soldat Sf, caz în care poate fi un soldat sfânt, sau doar un soldat sf, caz în care poate fi doar science fiction. Lăsând gluma la o parte, eseul prinde şi are substanţă iar tema aleasă se pretează la o dezvoltare ulterioară.

Aron Biro face ce ştie el mai bine, adică ne scrie despre TIFF.

Ştefan Ghidoveanu îşi aduce aminte despre viitor aşa cum crede el că a fost. Sau aşa cum l-a văzut. Sau cum l-a trăit.

Dodo Niţă ne explică un fapt elementar: pe lume mai există şi BD iar unora chiar le place. Altfel cum să ne explicăm existenţa a Două evenimente BD în aceeaşi zi?

Spre final avem parte de o suită de fotografii de la cenaclul ProspectArt (30.04.2010 şi 14.05.2010), imagini prinse din zobor de Loredana Fratila-Cristescu (Lore, ai lipsit de la ultima întâlnire… nici nu ştii ce ai pierdut) iar în încheiere, la Dicţionar SF, Aurel Cărăşel ne povesteşte despre Alexandru Ungureanu.