Organizatorii CM de Fotbal au înregistrat vinerea trecută cele mai scăzute cote de interes, practic majoritatea covârșitoare a microbiștilor renunțând la plictisitoarele meciuri pentru a urmări cu sufletul la gură ședința cenaclului ProspectArt. Cu ochii în lacrimi, văzându-se ignorați, Cristiano Ronaldo și Messi au vizionat și ei, prin internet, palpitanta confruntare dintre selecționata Societății Române de Science Fiction & Fantasy și Canada – reprezentată prin scriitorul Costi Gurgu, acesta din urmă decis să-și adjudece toate punctele puse în joc.
Încă din minutul unu al întâlnirii, Cristian Tamaș a declanșat o rapidă și totuși sofisticată prezentare a oaspetelui, încercând să marcheze în fața spectatorilor care-l încurajau cu murmure și chicoteli. Costi Gurgu a preluat însă mingea aruncată în terenul său și a contraatacat, începând din minutul zece, cu povestirea „Mlaștinile din sud”. Cu acest prilej, am constatat că fostul solarisian și prospectartist se pricepe să-și și interpreteze textele, nu numai să le scrie, așa că am căzut curând sub vraja cuvântului și-a lumilor imaginate de dânsul…
Frumoasă povestire, ce-i drept! Și instructiva, mai ceva decât „sefeurile” lui Jamie Oliver… Ascultând rețetele autorului româno-canadian, jumătate dintre spectatori s-au învinețit și-au dat buzna afară din sală, cu mâna la gură. Ceilalți erau pesemne la dietă, așa că au rămas să savureze, zâmbind mulțumiți tocănițele mucilaginoase și delicioasele gustări verzui-mișcătoare servite de Gurgu între două încăierări spectaculoase ale personajelor sale…
După încheierea povestirii, Costi a trecut hotărât la conducerea jocului, marcând de mai multe ori în poarta apărată la disperare de goalkeeperul Tamaș și restul echipei SRSFF, cu impresii de scriitor român vânând prin nesfârșita Canadă. Aflarăm astfel (cu gurile căscate de se făcuse un curent teribil, iar doamnele își țineau coafurile cu mâna) despre draconicele criterii de selecție a debutanților canadieni în revistele sefe de pe la ei: blestemul paragrafului de doi inci, descântecul adverbului, gafa profului universitar care-și ia cămeșă ieftină, câte și mai câte…
Iar când Gurgu ne-a făcut și câteva portrete ale unor scriitori celebri pe care a avut plăcerea să-i întâlnească, nu ne-a rămas decât să înghițim în sec și să le transmitem urările noastre de succese la îndeplinirea planului SF&F. Onoarea echipei noastre a mai fost cât de cât „reperată” de tânăra speranță Laura Sorin, care își notase conștiincioasă câteva obiecții la textul invitatului și i le-a aplicat ca pe niște faulturi ușoare, de joc.
După pauza de țigară, sefiștii vicioși desfășurându-se în plenitudinea fumurilor lor prin curtea centrului Calderon, sub privirile suspicioase a doamnei paznic și ale pistolului său, ProspectArt a fost gazda a doi artiști digitali de excepție: Dragoș Jieanu și Alex Popescu. S-a pornit plasma, că deh, suntem la un centru cultural modern, iar invitații s-au întrecut în a ne minuna cu lucrările lor, care mai de care mai spectaculoase. Lumi imaginare atât de reale că-ți venea să sari de pe scaun, să lași naibii creșterea TVA-ului și bălăcărelile pornopoliticienilor, să treci prin ecran și să te duci învârtindu-te prin cele universuri…
Eu unul (prefer de aceea să rămân anonim), dacă aș fi atins un sfert din performanțele acestor băieți tineri, în materie de artă, m-aș fi cocoțat pe un taburel să mă vadă mai bine sefimea de la ProspectArt. Dar acești cetățeni creatori de frumos au rămas liniștiți și modești la locurile lor, răspunzând cu maximă amabilitate și onestitate întrebărilor privind propriile lor lucrări, cum merge cu joburile, ce e lumea, ce e viața, chestii de-astea…
Le-am rămas recunoscători, pe bună dreptate, celor doi invitați, pentru excelentele lor prezentări, ocazie cu care am identificat și alte talente ce vor veni curând la ProspectArt să ne taie răsuflarea (voi fi destul de înțelept să aduc un tub de oxigen) și nu ne-a dus capul la o mulțumire mai călduroasă decât invitația, stereotipă da’ cinstită, la o bere…
Dănuț Ungureanu
Later edit: iată şi câteva imagini în sprijinul cronicii lui Dănuţ

Costi Gurgu citind publicului fascinat

Public Sample

Dragoş Jieanu explicându-şi procedeele de lucru

Alex Popescu în timpul expunerii lucrărilor sale