În urma articolului “Cei mai buni scriitori de SF din Marea Britanie”, pe site au apărut o serie de reacţii ale cititorilor noştri. Jonathan Cowie, autorul articolului amintit, a avut amabilitatea de a le oferi acestora câteva răspunsuri la nedumeririle lor.

Bear said: “unde-i paul mcauley? unde-i ian mcdonald? unde-i peter hamilton? eric brown? keith brooke? j. g. ballard”

Of, dragă Bear şi Aspoiu, ce ne facem cu voi? Dacă ar fi să scriu despre starea actuală a SF-ului britanic, mi-ar ieşi o CARTE! Vă rog să înţelegeţi că articolele de prezentări scurte exact asta sunt, prezentări scurte. Nu lungi, nu ample.

Referitor la “tipul se referea la vînzări şi la ce place publicului”.

Atât Banks cât  şi Reynolds sunt apreciaţi de critici şi ocupă locuri fruntaşe în topul vânzărilor. Puţini alţi autori britanici sunt şi apreciaţi de critică, şi pe locul întâi la vânzări (mulţi dintre cei citaţi de tine se bucură de un singur avantaj din acestea două; alţii nici măcar nu sunt scriitori SF profesionişti, chiar dacă au texte foarte bune).

Aspoiu said “Jonathan Cowie este un entuziast britanic al SF-ului… Cuvîntul cheie este ENTUZIAST” .

Referitor la faptul ca m-am numit entuziast al SF-ului. Sunt doar un entuziast, pentru că trăiesc din altceva. Câţi profesionişti ai SF-ului din România trăiesc doar din SF? Eu îmi câştig existenţa ca om de ştiinţă, dar mă implic în SF-ul britanic şi european de câteva decenii bune. Am organizat multe convenţii SF şi am lucrat ca organizator la doua Eurocon-uri. Fac parte din echipa Concatenation, care a câştigat trei premii Eurocon, şi sunt co-autor la o carte despre SF, care a fost citată ca având merite speciale de către Societatea Europeana de SF. Am oferit sfaturi ştiinţifice mai multor autori de SF. În weekend-ul trecut, împreună cu un autor de SF profesionist, un autor de scenarii profesionist şi un alt om de ştiinţă am organizat, pentru creatorii de filme SF, un atelier de o zi pe teme ştiinţifice şi scrierea de scenarii de filme SF. Asa că, da, sunt un entuziast al SF-ului, dar ştiu câte ceva despre peisajul SF-ist şi sunt foarte implicat în cel britanic de câteva zeci de ani. Implicarea mea presupune activităţile menţionate mai sus, dar şi multe altele; de exemplu, am aranjat ca BBC să facă emisiuni despre SF şi am fost la bere cu mulţi autori de SF britanici… Am sperat ca entuziaştii români ai SF-ului să aprecieze un articol scurt despre cel britanic, un articol care, scurt fiind, aduce doar câteva recomandări. Acum îmi este limpede ca unii dintre ei nu sunt mulţumiti şi, probabil, nu vor fi niciodată mulţumiţi.

(Apropo, Bear, articolul discută despre hard SF. Unii dintre autorii pe care i-ai menţionat scriu alt tip de SF: J. G. Ballard este autor de new wave; numai câteva din cărţile lui Keith Brookes sunt hard SF, dar nu majoritatea (unele sunt fantasy curat); din câte ştiu, Geof Ryman nu a scris, până acum, hard SF, dar e campion la mundane SF şi, desigur, cele doua subcategorii sunt înrudite…)

Sper că v-am ajutat să înţelegeţi ce anume a urmărit articolul meu foarte scurt 🙂

Toate cele bune, din zone mai indepartate ale Europei,

Jonathan Cowie

http://www.science-com.concatenation.org

Traducere din română în engleză şi din engleză în română: Antuza Genescu