Astăzi, 19 aprilie 2010, Ştefan Ghidoveanu împlineşte 55 de ani. S-a născut la Bârlad, în 1955, unde a urmat şi şcoala generală. Liceul l-a făcut la Focşani (Liceul Unirea) iar între 1975 şi 1979 a urmat cursurile Facultatăţii de Comerţ a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, specializarea „Relaţii Economice Internaţionale”.

În decursul timpului a apărut cu proză şi articole critice în diferite publicaţii: Almanahul Anticipaţia, Almanahul Tribuna, Jurnalul SF, CPSF, Biblioteca Nova. De asemenea, încă de la începutul activităţii sale în domeniul literaturii science fiction, Ştefan Ghidoveanu a primit o serie de premii literare: Premiul Tribuna, pentru povestire, 1982; Premiul Tribuna, pentru povestire, 1983; Premiul III la categoria eseu, 1983; Premiul pentru eseu la festivalul Mihail Sadoveanu, 1984; Premiul I pe municipiul Bucuresti, pentru povestire, la festivalul Cantarea Romaniei, 1983.

Din 1990 este redactor al emisiunii Exploratorii Lumii de Mâine, cea mai logevivă emisiune radiofonică de science fiction din Europa. Înafară de activitatea de la Radio, Ştefan este cunoscut pentru traducerile sale de o calitate remarcabilă, fiind în acest moment unul dintre cei mai buni traducători de science fiction de la noi. În plus, Ştefan Ghidoveanu a realizat o serie de antologii de proză sefe care au devenit, în timp, modele de cărţi de succes.

Ca urmare a întregii sale activităţi în domeniu, numele său figurează în The Encyclopedia of Science Fiction (John Clute & Peter Nicholls, editors – 1993,1999), în articolul SF in Romania precum şi în versiunea electronică Grolier Science Fiction: The Multimedia Encyclopedia of Science Fiction, ediţia 1995.

La mulţi ani, Ştefan!