Știrea cea mai importantă din ultimele zile este aceea că în această primăvară peisajul publicațiilor SF românești se va îmbogăţi cu un nou nume: Galileo. Ceea ce înseamnă o creştere de 100%, având în vedere că singura revistă de gen existentă la noi în acest moment este Helion (Timişoara).
Judecând după copertă, Galileo promite să câştige puncte importante la capitolul eleganţă (ilustraţia aparţine lui Adam Tredowski, un artist de origine poloneză stabilit în Marea Britanie conform sitului lui Horia Nicola Ursu), dar şi prin conţinut. În primul număr vor apărea, alături de Mircea Opriţă, doi membri marcanţi ai SRSFF, scriitorii Sebastian A. Corn şi Liviu Radu. Tot în primul număr este anunţat un dosar de autor care îl are ca protagonist pe Joe Haldeman. Revista va mai cuprinde texte semnate de: Cory Doctorow, Norman Spinrad, Peter Watts, Paul di Filippo, Graham Sleight şi James Patrick Kelly.
Mai multe detalii, cum ar fi preţul, modalitatea de abonare-distribuţie, numărul de pagini, periodicitate etc, vor fi oferite de editorul revistei, Horia Nicola Ursu, pe blogul său, în zilele următoare. Pentru cei care nu mai au răbdare şi doresc să-şi facă o idee acum despre cum va arăta revista, le recomandăm să consulte sondajele efectuate de Horia în ultimele luni.
Urăm revistei la cât mai multe numere şi premii în 2010 şi în anii care vor veni!
SRSFF
Draga Mike (si Horia),
Pro-Scris-ul nu e nici al meu, nici de cacao, ci este acea parte a infosferei SF romanesti care incearca sa spuna lucrurilor pe nume, chiar daca unora nu le place.
Nu este un blog, precum ‘Alte tzarmuri’ nu reprezinta un fanzin mai mare, cum zicea un ursulache mare si dupa chipul si asemanarea ratustii anderseniene (big ugly bear, nu-i ‘le canard enchaine’) pe-aici.
In materie de Nautilus, banuiesc ca ISSN-ul e mostenit de pe vremea cand Nemira isi tiparea revistele, n-a fost scos anume pentru editzia electronica, ca nu e carte ca Shogun-ul, nici masina ca Lastunul. Nici RSS-ul nu reprezinta un abonament propriu-zis.
Din pacate, nu avem o revista tiparita, cu aparitzie lunara sau bilunara, care sa polarizeze creatziile din domeniu. E un fapt pe care trebuie sa-l acceptam ca atare, ca o limita a posibilitatzilor prezente. In particular, sper ca e doar ceva trecator.
@FG: din cite stiu, ISSN-ul e luat anume pentru Nautilus online, dar asta se poate verifica. Iar Pro-Scris-ul nu detine nici un fel de adevaruri absolute, oricit de mult ti-ar fi pe plac sa crezi asta. In ceea ce priveste “Alte tarmuri”, n-am spus eu cel dintii chestia cu fanzinul mai mare, dar mi-as fi dorit sa-mi pot asuma paternitatea zicerii; care e cit se poate de adevarata. Pe de alta parte, spui ca nu avem o revista tiparita etc. Acum avem.
FG. la fel de meticulos in documatare ca in alte dati, “banuiesti” ca ISSN-ul… banuieste sanatos. ISSN-ul este al editiei electronice. Eu asa stiu. cind am discutat aparitia revistei am vorbit si despre luarea unui ISSN.
cit despre “Din pacate, nu avem o revista tiparita, cu aparitzie lunara sau bilunara”,aici nu te-a contrazis nimeni, ca nu despre asta era vorba. problema de la care am plecat era “singura revistă de gen existentă la noi în acest moment este Helion”.
iar “nu avem o revista tiparita, cu aparitzie lunara sau bilunara, care sa polarizeze creatziile din domeniu” ramine o problema si incontinuare. da,nu avem si cine stie cind o sa avem. si chiar daca am avea, nu stiu daca ideea polarizarii e cea mai buna. bine-ar fi sa fie cit mai multe reviste, fie pe hirtie, fie electronice, lunare, bilunare, saptaminale, cu aparitie la doua luni sau trimestriale…
Mike, am recunoscut public ca am gresit atunci cand am crezut ca ai terminat cu cyberpunkul, ultima noastra discutzie a dovedit ca inca nu te-ai despartzit de cyberpruncie, de aceea am retras articolul omonim. Mea culpa!
Si Kepler a gresit cand a inscris poliedrele regulate in sferele celeste. Einstein n-a crezut in metodele statistice aplicate in fizica cuantica. Si tu te-ai grabit sa te bucuri ca Pro-Scris si-a dat duhul.
Da, e bine ca revistele sa aiba o personalitate diferita. De exemplu, noi ne bucuram cand apare ‘Nautilus’. Urmand un sfat mai vechi de-al tau, adresat revistei noastre pe vremea cand apareau ‘Lumile virtuale’, ne-am bucura si mai tare daca ‘Nautilus’ ar fi pe hartie.
FG La cum merge distributia la noi, poate e bine sa avem si o revista online. Macar aia poate fi vazuta de toata lumea. Ma bucur ca n-ati renuntat la Pro-Scris.
[…] Mersi, Ursule bis. PHUN merita sa i se faca reclama, e un program de invatzat fizica nemaipomenit: http://oscilatii.blogspot.com/2010/01/physics-is-phun.html […]