Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat anul acesta, de sărbători. Parcă ne-a muşcat filoxera pe toţi. Probabil că s-au manifestat efectele unui an tensionat, poate că s-a strâns prea multă oboseală… Oricum, în loc să ne lăsăm cuprinşi de spiritul sărbătorilor, în loc să ne gândim să dăruim şi să facem bucurii celor din jur, am reacţionat cu toţii în mod exagerat şi violent – mai ales unii dintre noi care nu obişnuiam să facem asta. În asemenea împrejurări, când nu exista nici o explicaţie pentru faptul că oamenii o luau razna, răposata mea soacră obişnuia să spună „e ceva în aer…”.
Totul a început cu recenzia lui Aspoiu, care şi-a expus părerea despre antologia SRSFF. Sigur, a fost critic, aşa cum îi stă în fire, dar asta nu contează, fiecare are dreptul să-şi spună părerea. Faptul că a considerat că textul meu e rasist ar fi trebuit să mă facă să râd şi să-i explic că m-am jucat cu nişte concepte pe care cei fără o cultură istorică solidă le interpretează în mod eronat (de exemplu, în Wikipedia se susţine că termenul arian nu mai este uzitat ca termen etno-istoric!), că poanta consta în faptul că susţineam că arienii erau negri modificaţi genetic şi că legam apariţia arienilor de mitul izgonirii din rai (care este un mit semitic). Din nefericire, o înşirare nepotrivită de cuvinte sau o glumă pe care n-am înţeles-o (aici Aspoiu poate să ne lămurească mai bine) a atins la mine o coardă sensibilă. Sunt suficient de bătrân ca să fi apucat vremuri în care o expresie similară (inclusiv îndemnul final adresat colegilor vinovatului de a-l înfiera cu mânie proletară) semnaliza în presa de partid nu numai excluderea din viaţa publică, dar şi condamnarea la teminţă grea. Ca atare, am reacţionat exagerat şi complet aiurea şi am încercat să mă apăr de o ameninţare ce nu exista în realitate. M-am grăbit să resping acuzaţia de rasism, în loc să mă amuz şi să explic ce avusesem în minte. Sigur, starea de tensiune se transmite ca o undă pe apă, diverşi prieteni s-au grăbit să intervină… iar pacea Crăciunului a fost spulberată de parcă n-ar fi existat.
Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost suficiente, pe site-ul SRSFF a apărut un articol al lui Victor Martin. Tot despre celebra antologie. Victor Martin are un umor bizar – pe care uneori îl înţelegi cu dificultate – şi obişnuieşte să facă afirmaţii ce se pretează la interpretări diferite. În ciuda talentului său – şi a faptului că spune lucruri care se dovedesc în final a fi pline de miez – reuşeşte cu o uşurinţă uluitoare să scoată din sărite multă lume. De data asta, victimă i-a căzut Balin Feri – care este un om atât de corect şi de cinstit cum rar am întâlnit, iar în plus suferă de acea mândrie secuiască despre care mi-a povestit cândva Gyorfy Deak Gyorgy. Feri a interpretat în mod eronat – da, acum sunt sigur că a fost o interpretare eronată – nişte vorbe ale lui Victor Martin drept o acuzaţie de plagiat. Şi a reacţionat şi el în mod exagerat.
Iar finalul apoteotic a fost reprezentat de supărarea lui Aspoiu – care s-a supărat pe întregul SF românesc…
Aşa că amatorii de SF au umplut blogurile cu replici acide, în loc să se bucure de sărbători. Ca unul care a contribuit din plin la tensiunea respectivă, vă întreb acum, după ce m-am potolit: fraţilor, ce naiba avem de împărţit? Nu mai suportăm critica? Chiar nu-mi dau seama ce-a fost cu mine, pentru că sunt obişnuit ca orice text al meu să trezească reacţii extrem de diferite, de la laude exagerate la critici nemeritate. De fiecare dată m-am bucurat că poveştile mele sunt citite şi că nu-i lasă indiferenţi pe cititori. Iar dacă din reacţiile acestora puteam să trag şi nişte învăţăminte, cu atât mai bine.
Fiecare are dreptul să-şi spună opinia, fiecare trebuie să se gândească la efortul celorlalţi. Hai să trecem peste orgolii, peste supărări nejustificate, să vedem ce avem în comun, nu ceea ce ne desparte. Să trecem buretele peste supărările pe care ni le-am făcut unul altuia şi să începem un an nou cu sufletele deschise, pregătiţi pentru lucruri mai bune.
Iar eu făgăduiesc să vă ofer un text şi mai tâmpit decât până acum – pentru ca prietenul meu Eddie să poată să spună cu sufletul împăcat că acela e cel mai prost text al meu. Sincer vorbind, cum să nu ţii la un om care continuă să te citească, deşi îl exasperezi de fiecare dată?
UN AN NOU FERICIT, dragilor, şi multe, multe bucurii!
Liviu Radu
La multi ani, Liviu, un an nou mult mai bun decat cel pe care-l terminam, cu sanatate si multe carti.
La multi ani si la multe carti! Mai am loc in biblioteca 🙂
la multi ani 🙂 si imi face foarte multa placere sa vad in sfarsit un articol echilibrat, sper sa o tinem tot asa mai departe – si in articole, si in comentarii.
Dragul meu Liviu, tu ai darul de a mă coborâ cu picioarele pe pământ chiar şi atunci când asemeni unui “taure” în faţa cârpei roşii mintea mi se înceţoşează şi încep să dau cu coarnele. Ăsta sunt şi altul nu-i. Nu exclud posibilitatea să fi greşit, dacă este aşa şi în spatele vorbelor domnului Victor Martin nu stătea nici o intenţie de a-mi aduce acuzaţii nefondate într-o frază interpretabilă, atunci îmi cer scuze.
Eu nu am nimic împotriva criticii, cât timp se adresează textului, asta am spus-o deja de atâtea ori încât am ajuns să mă plictisesc şi pe mine însumi. 🙂 La derapajul meu verbal ( şi mintal) manifestat prin acel comentariu lăsat la articolul domnului Victor Martin, ar fi fost suficient ca domnia sa să-mi spună că nu de plagiat mă acuză, ci caracteriza povestirea mea prin abundenţa cliseelor şi nu s-ar fi întâmplat nimic din toate astea, cel mult l-aş fi rugat să modifice acel articol într-atât cât să nu lase loc unor interpretări în alt sens. Domnia sa nu a spus nimic, iar colegul meu, Marian Truţă, cel pentru care am întreaga consideraţiune, atât pentru activitatea sa în cadrul SRSFF, cât şi pentru calitatea sa de scriitor, după cum îi stă bine unui veritabil PR, a încercat să aplaneze conflictul recomandându-mi să nu mă inflamez şi să privesc totul detaşat, punând accentul pe necesitatea acceptării unor astfel de afirmaţii. Poate asta aş fi făcut, dacă nu eram un secui tâmpit care nu ştie să accepte nici măcar umbra unei acuzaţii lipsite de temei.
Acum ce a fost a trecut. Dacă am greşit faţă de cineva ÎMI CER SCUZE!
Ca scriitor accept orice critică adusă textelor mele, sunt conştient că am foarte mult de învăţat încă şi că sunt la distanţă astronomică de realizarea unor texte ce să primească doar aplauze, dar totodată rog pe toată lumea să fie atent la ce şi cum spune. Asta pentru că trebuie să începem să ne manifestăm la toate nivelele ca nişte oameni care au ales să-şi sacrifice timpul liber şi chiar o parte importantă a vieţii pe altarul Artelor, a Culturii.
Textele literare pot fi bune, slabe, pot fi pe placul unora şi să fie considerate eşecuri absolute de alţii. Critica literară trebuie să fie însă clară şi la subiect. Consider că orice autor, dacă tot i s-a citit opera, merită măcar atât respect cât să aibe parte de o critică care să-i atraga atenţia asupra lipsurilor, asupra greşelilor, mai ales că este unicul mod în care critica merită făcută. Exprimările interpretabile, sugestiile vagi sunt fireşti în cadrul creaţiei literare, nu cred că a critica un text la modul interpretabil va duce la evoluţie, la făcutul pasului înainte, ci mai degrabă la naşterea unor conflicte inutile.
Vă rog să corectaţi numele lui Gyorfy Deak Gyorgy şi dacă nu cer prea mult 🙂 atunci şi numele meu.
La Multi Ani! 😀
Sa fie numai pace! Ne-am revenit si vom avea parte de un an mai bun si mai bogat in carti! Glorie sefeului!
La multi ani!