Editutorial

2010 – Profeţiile fanului molie

Încununând exerciţiile de anticipaţie, ne-am permis zilele acestea o scurtă călătorie în timp, cu ajutorul prototipului „Dacia Enterprise”, realizat la Colibaşi, de Compania Renault-Wells, din piesele unei legendare Dacii 1100. La viteza de 50 n – 4 w, (unde „w” este unitatea warp, iar “n” este litera care urmează lui “m”), Dacia Enterprise a făcut posibilă o fundiţă temporală, îngăduind echipajului să arunce o privire viitorului şi să se şi întoarcă. Suntem aşadar în măsură să le oferim tuturor celor interesaţi câteva premoniţii privind evoluţia fandomului românesc în 2010.

* A fost anul concordiei generale. Aspoii, bujolzii şi urşii s-au îmbrăţişat lăcrimând la ceea ce istoria va consemna cu veneraţie drept “Summitul de la Gogoşarul” şi au conceput cea mai complexă publicaţie SF a tuturor timpurilor – “Marţianul român”, care în scurtă vreme a scos de pe piaţă toate revistele literare. Nicolae Manolescu a depus o cerere de angajare ca recenzent la secţiunea cyberpunk, cerere respinsă de triada Bujold-Ursu-Aspoiu pentru exces de virgule între subiecte şi predicate.

* În iunie 2010, a intrat în vigoare noua lege a drepturilor de autor, care a stabilit un minim de 100 000 de euro şi două vedre de vin pentru fiecare volum publicat. Cel dintâi beneficiar al acestei sume a fost Balin SFeri, celebrul şi contestatul profesor al Academiei de Literatura SF & F din Alba, la cel de-al 25-lea best-selller al său. Scriitorul a donat vinul unor boschetari mainstream şi banii pentru realizarea bustului de silicon al Bloggeriţei Necunoscute.

* Rudi Kvala a coborât din Munţii Gilăului, unde anihilase un grup de partizani ce refuzaseră să se alăture celor cinci milioane de membri al Cenaclului ProspectArt. După ce şi-a ras barba cu briciul fotonic, a predat cavalul la magazie şi a lăsat la vatră starsheep trooperşii, el s-a teleportat spre Stockholm, ca să primească Nobelul pentru Pace pe Bloguri.

* Michael Haulică a condus palpitanta expediţie amazoniană în căutarea primului site SF al tuturor timpurilor, portalul mayaş „Sfârşitu’ lumii pă bune”, cu comentarii şi linkuri cioplite în piatră. Celebrul explorator a luat cu sine doar manualul „A şaptea zi a vânătorului şi pescarului amator”, al vestitului S. A. Unicorn, pentru a câştiga simpatia vânătorilor şi pescarilor indigeni. La întoarcere, Mike declara dezgustat: „Mayaşii ăştia nu l-au răsfoit nici pe Liviu Radu, deşi-l aveau în programa de generală!”

* O delegaţie de sefişti romulani a descins la Bolintin pentru a-l depista pe cel mai talentat autor român. În busculada creată de cei 816 534 de candidaţi, care s-au prezentat la preselecţia de pe nava romulană, s-au înregistrat 2356 de victime, autori de fantasy mai puţin obişnuiţi cu cotonogelile fandomului. Câştigătorul, un tânăr din Găeşti, a fost onorat prin cea mai distinsă ceremonie a science-fictionului romulan, fiind mâncat.

* A fost şi anul celui mai răsunător proces de plagiat pe care l-a cunoscut vreodată această parte a Galaxiei. Fiind declarat vinovat de către un consiliu de oroare, Dănuţ Ungureanu a recunoscut că în povestirea sa „Ultimul mesaj e veşnicia” a copiat cuvântul „ultimul” din romanul „Ultimul mohican” al lui James Fenimore Cooper. El a fost pedepsit să copieze de cinci sute de ori sloganul lui Cristian M. Teodorescu – „Femeile vor conduce lumea!”

* S-a lansat în noiembrie 2010, în condiţii tehnice excepţionale, superproducţia cinematografică „Păcală în satelitul lui”, cu un scenariu inspirat din tezaurul folcloric românesc şi o finanţare asigurată de micul comerţ cu indulgenţe pus la punct de conclavul SRSFF.

* În sfârşit, un comitet de critici condus de Paul Cernat a declarat „Voyna i mir” al lui Lev Tolstoi ca aparţinând patrimoniului SF. Monumentala operă a fost tradusă mai întâi din rusă în engleză, cu titlul modern „War & Peace live”, ea fiind transpusă apoi de Mihai Dan Pavelescu din engleză în română, cu titlul „Gâlceava înţeleptului Martin cu lumea a patra”.

La mulţi ani, în 3010!

D.U.