Pe data de 28.11.2009, la Târgul Gaudeamus a avut loc un dublu eveniment SRSFF: decernarea Premiilor Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy şi lansarea antologiei “Alte ţărmuri”. După cum am anunţat, anul acesta au fost cinci categorii de premii:

Premiul pentru autor – domnul Florin Manolescu

Premiul pentru critică şi teorie literară – domnul Mircea Opriţă

Premiul pentru cea mai bună editură – Millennium Press (prin domnul Horia Nicola Ursu)

Premiul pentru promotor al literaturii sefe şi fantasy – domnul Michael Haulică

Premiul pentru cel mai bun periodic sefe – revista Helion (prin domnul Cornel Secu).

Prin aceste premii SRSFF intenţionează să răsplătească eforturile celor care au promovat literatura science fiction şi fantasy autohtonă.

Lansarea volumului “Alte ţărmuri” a urmat imediat după decernarea premiilor. Antologia reprezintă în fapt deschiderea colecţiei “Survol” care are ca scop promovarea autorilor români de science fiction şi fantasy. Intenţionăm ca, în următorii ani, colecţia să cuprindă atât volume de autor cât şi antologii sau culegeri de proze science fiction sau fantasy de calitate.

Volumul “Alte ţărmuri” se prezintă ca o culegere de texte semnificative pentru sefeul românesc. Autorii care au participat la acest proiect sunt, în marea majoritate, nume cunoscute în fandom: Silviu Genescu, Liviu Radu, George Lazăr, Cristian M. Teodorescu, Sebastian A. Corn, Dănuţ Ungureanu, Marian Truţă şi Balin Feri, cu menţiunea că ultimul autor din această listă se află la debutul său “pe hârtie”.

În ziua lansării, după cum se ştie, volumul a fost distribuit gratuit. Considerăm gestul nostru de a oferi gratuit câteva sute de exemplare de proză sefe de calitate ca fiind un mijloc de a promova literatura românescă de gen. Un gest unic, după ştiinţa noastră. Am vrut să dovedim astfel că, iată, se pot face lucruri remarcabile acolo unde există dăruire şi pasiune. Pentru că, dincolo de tot ce s-a spus despre SRSFF, un lucru este clar: suntem o organizaţie care într-o lume agitată şi profund divizată, am reuşit să demonstrăm că oamenii pot să coopereze şi să se lase angrenaţi cu generozitate în proiecte importante, lăsând de o parte orgoliile şi interesul imediat. Dovadă stau Premiile, volumul şi, nu în ultimul rând, cenaclul ProspectArt, adevărat laborator literar în care scriitori consacraţi sau debutanţi pot învăţa sau se pot perfecţiona şi, cel mai important lucru, se pot cunoaşte unii pe alţii.

Faţă de obiectivele anunţate pentru anul 2009 şi pe care le-am dus la bun sfârşit, am reuşit să îndeplinim înca un obiectiv, spunem noi, fundamental: renaşterea solidarităţii în fandom. Cândva, în urmă cu mulţi ani, fandomul românesc era perceput, atât din afară cât şi din interior, ca o mare familie. Ne dorim să re-devenim la fel, ne dorim ca întregul fandom să recapete conştiinţa aparteneţei la o familie solidară şi generoasă. Noi am făcut primul pas şi am demonstrat că se poate. Suntem convinşi că şi alţii vor urma, vor converge către idealurile noastre. Calea este deschisă spre alte ţărmuri…