Toamna, în afară de ploi, de noroaie, de frig şi de gri are şi lucruri din care culoarea nu s-a dat dusă. Pentru iubitorii de science-fiction, unul dintre acestea se numeşte “Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură”, aflat la ediţia a XVI-a (25-29 noiembrie).

Răsfoind blogurile dedicate genului science-fiction, nu se poate să nu sară în ochi abundenţa de autori români care vor fi prezenţi, prin textele lor sau chiar nemijlocit, în cadrul acestei manifestări. Într-o perioadă zăpăcită, plină de convulsii economice, politice, apocaliptice etc, sefeul autohton şi-a văzut cuminte de ale lui şi a crescut, calitativ şi cantitativ. Începe lumea să citească mai mult? Au început editurile să acorde o atenţie mai mare autorilor români în dauna celor de aiurea? Greu de spus care dintre motivele enumerate mai înainte este determinant. Poate că autorii români se “exprimă” mai ieftin pentru edituri decât cei din altă parte şi, pe alocuri, chiar mai bine.

Oricare ar fi motivele, important este că putem să observăm o creştere. Numai editura Millennium Press anunţă că va fi prezentă la târg cu trei volume de autor (Liviu Radu, Michael Hăulică, George Lazăr) plus o antologie science-fiction realizată numai cu autori români (nu mai puţin de nouăsprezece autori!). Dacă luăm în calcul şi intenţia lui Horia Nicola Ursu de a ieşi pe piaţă cu un periodic de gen, imaginea devine şi mai clară. Interesul pentru sefeul românesc începe să crească.

Sigur, nu numai Millennium Press şi-a deplasat atenţia spre autorii români. Au fost şi alte apariţii notabile anul acesta: “Mentaliştii” (Florin Manolescu, editura Cartea Românească),  “Rock me adolf adolf adolf” (Silviu Genescu, editura Bastion), “Un om din Wayfalua şi alte povestiri”  (Costel Baboş, editura Bastion), “Timp pentru dragoste”  (Ion Hobana, editura Bastion) , “I se spunea bărbatul” (Constantin Cozmiuc, editura Eurostampa), “Între Bariere” (Doru Stoica, editura Millennium Press), “Adrenergic!” (Sebastian A. Corn, editura Millennium Press). Plus multe alte texte publicate de revista online Nautilus (autori români, fireşte, dintre care foarte mulţi debutanţi, ceea ce este remarcabil), plus succesul avut de relansarea cenaclului ProspectArt, care reuneşte sefeul bucureştean, plus… toate acestea ne dau, la total, un Plus.

Literatura science-fiction românească încheie anul acesta cu un bilanţ pozitiv. Nu este o creştere spectaculoasă, dar este vizibilă. Desigur, ne dorim ca ea să fie permanentă. Independentă de conjuncturi. Testul de sfârşit de an, care va valida această creştere, îl poate constitui tocmai Târgul Gaudeamus. În măsura în care publicul va accepta oferta autorilor români, vom putea spune dacă sefeul românesc creşte sănătos sau doar are febră.

Rudi Kvala