Ieri, 07.10.2009, ora 18:00, la librăria  Cărtureşti din strada Pictor Verona,  a fost lansat volumul de povestiri “Psihonautica”, al scriitorului Paul Doru Mugur, volum aparut la Editura Curtea Veche.

Au fost prezenti:

Paul Doru Mugur, născut în 1969 la Constanţa, a absolvit Facultatea de Medicină la Bucureşti, studii medicale la Paris şi New York, iar în prezent practică medicina la New York. A debutat cu volumul “Scutul lui Perseu” (eseu, Publistar, Bucureşti, 1999), iar în anul 2006 a lansat volumul de poezii “Ceva uşor” (Brumar, Timişoara). Începând cu anul 1997 este colaborator la Romanian New York Magazine. În primăvara lui 2000 a fondat Respiro, revistă culturală electronică.

Criticul literar Răzvan Mihai Năstase (articole publicate în Observator Cultural şi în revista Noua Literatură).

Scriitorul Adrian Buz, autor al volumelor de proza “Ultimul capitol” şi “Zidul moale”, apărut în colecţia Ego-proza, la Editura Polirom, în 2005. A tradus din William Burroughs, John Dos Passos, Neil LaBute, Hunter S. Thompson şi Bret Easton Ellis.

Scriitorul si criticul literar Angelo Mitchievici, autorul volumelor “Mateiu I. Caragiale. Fizionomii decadente”, Bucureşti, Institutul Cultural Român 2007, culegerea de povestiri “Cinema”, în colecţia Ego-proza a editurii Polirom, 2009 şi “În căutarea comunismului pierdut” (Editura Paralela 45, 2001), apoi “Explorări în comunismul românesc” (ed. a II-a., Ed. Polirom, 2003), eseuri, iar mai tîrziu volumul “O lume dispărută. Patru istorii personale urmate de un dialog cu Horia Roman Patapievici” (Ed. Polirom, 2004), în colaborare cu Paul Cernat, Ioan Stanomir şi Ion Manolescu.

Dupa prezentarea volumului, în care cuvintele domnului Mitchievici au subliniat, in final, apropierea volumului de proza “Psihonautica” de domeniul SF, a urmat un dialog viu intre grupul de circa 30-40 de participanti la lansare şi autor. Aş remarca, totuşi, inadecvarea de care a dat dovadă domnul Paul Doru Mugur de explicitare a textelor din volum, autorul, în fond, vorbind prin textele scrise şi nu explicând aceste texte. Cititorul este cel care se poate pronunta asupra calităţii textelor sau criticul literar, nu scriitorul.

Aş mai remarca faptul ca s-a evitat rostirea sintagmei SF precum şi faptul uşor ilar că domnii Răzvan Mihai Năstase şi Adrian Buz nu prea au cunoştinţe despre literatura imaginarului, domnul Nastase vorbind despre un stil literar numit “Psiciberliterature”(?!!), în fond cyber-punk, iar domnul Buz subliniind umanismul textelor din volum, ceea ce le-ar distanţa (!) de genul SF! Deasemenea, domnul Nastase a observat că “este remarcabil faptul că autorul nu este filolog.”

SRSFF a fost prezentă prin Cristian Tamas şi Sorin Camner. Despre calitatea scriiturii vom vorbi după ce vom citi volumul. Scurtul fragment citit de autor nu a putut sa ne edifice asupra calităţii scriitoriceşti a acestuia.

Sorin Camner

Sursa: CulturaSFLearnings

Dintr-o eroare pe care mi-o asum, articolul a apărut sub altă semnătură. Am făcut cuvenita rectificare şi, totodată, îi cer scuze domnului Sorin Camner pentru eroare.

Rudi Kvala