Patruzeci de ani de la înfiinţarea cenaclului “Solaris”

Într-o librarie din Cluj, pe raftul Nemira, am găsit Dicţionarul SF editat în 1999. Am cumparat cartea şi, parcurgand-o, am retrait unele momente din “cariera” mea în domeniul literaturii de anticipaţie.

Dintre cele aproximativ 250 de persoane menţionate în dicţionar, cu 27 am stat de vorbă, pe încă 15 le-am cunoscut din vedere şi de foarte multe altele auzisem. Primul contact cu fanii genului s-a petrecut în 1978, când am început studiile la Institututul Politehnic Bucureşti. Eram coleg de grupă cu Cătălin Ionescu şi de cameră (la căminul A, din Regie, actualul P13), cu Dănuţ Ungureanu. Am locuit amândoi în toţi acei cinci ani, dacă-mi amintesc bine, în camerele 218, 416, 024, 123, 523. Nu prea au importanţă aceste cifre, dar îmi place să le scriu, fiindcă au fost decorul unor ani frumoşi, fugitivi. Revăd paturile suprapuse, mereu nefăcute, într-o dezordine generalizată, haine şi încălţăminte, peste tot foi cu versuri, povestiri sf, cărţi şi cursuri “la indigo”.

Eu concepeam atunci o lucrare ştiinţifică despre originile energiei, lucrare la care scriu şi acum. Începea cu o piaţă din Grecia antică, pe malul mării în care un delfin asculta, din apă, dialogurile unor filozofi despre sensul numărului zero, şi în care dezvoltam o matematică a formelor de energie. Paginile epice se amestecau cu altele în care mă necăjeam să rezolv integrale complicate ale modelelor matematice pe care le abordasem.

Eram un specimen ciudat pentru colegii mei de cameră, dar toţi aveau convingerea că nu scriu acolo prostii şi din când în când doreau să afle cam unde sunt şi ce concluzii pot să trag. În timp ce preparam pe un reşou rudimentar tocana de ceapă pe care o mâncam cu pâine şi muştar, la comun, le vorbeam despre suprafaţa zero a lumii moleculare prin care energiile sar precum peştii din apă şi sub care energiile aveau corespondenţe informaţionale, în lumea fără spaţiu pe care ştiinţa încăa nu o descoperise. Mă ascultau serioşi şi îmi arătau cum înţeleg ei ceea ce le spun şi ce cred despre asta.

Apoi am mers la cenaclul “Solaris”, de la Casa de cultură a studenţilor “Grigore Preoteasa”, care era uşă lângă uşă cu Cenaclul de luni. Solarisienii se adunau duminica, de la ora 9, citeau texte şi le comentau. Eram păstoriţi de un activist cultural foarte jovial, domnul Mircea Dumitrescu, cult şi sobru, cu o fizionomie picturală. Îl ştiau toţi studenţii care mergeau pe atunci să vadă filme la cinemateca de acolo, căci dânsul le prezenta cu talent şi erudiţie. Îmi dau seama acum cât de conştiincios putea fi domnul Mircea din moment ce asculta ani de zile, duminică de duminică, “bazaconiile” noastre şi le trata cu maximă seriozitate. Multe au devenit, mai târziu, povestiri şi romane celebre în literatura sf. Mergea cu noi peste tot în ţară, la convenţiile anuale ale genului sau la diverse întâlniri. Preşedinţii care apar acum în dicţionar erau practic puşi la treabă de către acel activist, în spirit utecist. Domnul Alexandru Mironov venea uneori pe acolo, era prefesor de matematică la un liceu, avea glasul uşor rşguşit şi atunci şi părea să vrea mai mult de la viaţă.

Ca viitori ingineri, cei din Politehnică nu prea eram priviţi cu ochi buni de cei de pe la facultăţile umaniste, care afişau un vocabular atent construit şi vervă literară. Dar noi aveam imaginaţii bolnave şi scorneam scenarii incredibile. Disputele aprinse de la cenaclu se estompau la terasele de prin jurul Cişmigiului, unde mergeam la o bere (fără domnul Mircea), şi unde continuam să vedem lumea şi viaţa cu ochelari sf.

Cursurile de la facultate erau nişte dezastre, cea mai mare parte a profesorilor – persoane celebre, cu nume şi cărţi, fiind ca pedagogi la nivelul claselor 1-4. De multe ori nu înţelegeam o iota şi de aceea citeam ori imaginam povestiri sf în timpul cursurilor. Doar colegele, harnice şi serioase, scriau ca maşinile formulele pe care trebuia să le descifrăm în zilele grele ale sesiunilor. Mă gândesc la coexistenţa dintre profesor şi student, dispreţul nerostit al studentului pentru incapacitatea profesorului de a preda şi nepăsarea profesorului faţă de aceeastă situaţie incredibilă. Oricum, multă cerneală s-a scurs atunci din stilourile noastre, în amfiteatre, când călătoream prin galaxii populate de fiinţe aidoma celor din “Războiul stelelor”…

Cornel Mărginean