Premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit anul acesta scriitoarei Herta Muller. Principalul contracandidat al scriitoarei germane în “cursa” pentru Nobel a fost scriitorul israelian Amos Oz.
Herta Muller s-a născut în anul 1953, în localitatea bănăţeană Niţchidorf. Datorită legăturilor cu Grupul de Acţiune Banat, Herta Muller a intrat în atenţia Securităţii, mai întâi ca subiect prelucrat informativ iar mai apoi propunându-i-se colaborarea cu Securitatea. Datorită refuzului de a colabora cu structurile Securităţii, scriitoarea a fost marginalizată de către autorităţile comuniste. Cu toate că a avut de înfruntat ostilitatea regimului comunist din România, Herta Muller a reuşit să debuteze editorial în 1982, cu volumul Niederungen. Versiunea apărută în România a fost cenzurată masiv de către factorii responsabili din Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. În 1984, acelaşi volum a apărut în Republica Federală Germania, de data aceasta necenzurat. Acest lucru a condus imediat la interzicerea dreptului de a mai publica în România.
În 1987 Herta Muller părăseşte definitv România şi se stabileşte la Berlin. În 1995 scriitoarea primeşte premiul european pentru literatură “Prix Aristeion” iar în 1999 este nominalizată pentru prima data de către guvernul german la Premiul Nobel pentru Literatură (în acel an Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat tot de către un german: Gunter Grass). A mai fost nominalizată pentru acest premiu şi în anul 2000, an în care a fost adjudecat de către francezul de origine chineză Gao Xingjian.
Din motivaţia juriului din acest an: pentru densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmoşteniţilor.
Felicitări, Herta Muller!
am citit peste tot… toooot felul de comentarii. nimeni nu tine cont ca de la noi se vede un pic altfel atunci cand la ei SE INSCRIU DE CATRE GUVERN oamenii la Premiul Nobel. eu mi-i si inchipui cum stau la coada, civilizati, asteptandu-si randul, dupa noroc.
masoara… dracu… meritele pentru un asemenea premiu…
Barack Obama – premiul Nobel pentru Pace
cine n-avea subiect de scris ceva SF :))
Invidios? 🙂
Cat despre Hertha, ma bucur pentru ea. Ma bucur mai ales cand citesc in The Times:
“After graduation she became a translator at a factory, but she ran afoul of the secret police when she refused to serve as an informant and lost her job. She began writing fiction, and in 1982 she published a collection of stories called Niederungen, rendered in English as Nadirs. In spare, poetic, forceful language the stories describe cruelty and repression in a German-speaking village much like the one Müller grew up in.
The publication of Niederungen was much delayed, and when it finally appeared it was censored extensively, and Romanian critics dismissed it. But Müller managed to smuggle an uncensored copy to Germany, where the stories received rapturous praise.”
Ma bucur pentru ca Romania e macar subiect pentru opere care iau premiul Nobel…
deci… stia sa scrie, scria bine si a trimis, nebuna, ce stia sa scrie in Germania (eu mi-o imaginez dezangajata politic in vreun fel). vremurile au permis ca ea sa ajunga unde au ajuns “scrisurile”. deja asteptata… s-a pus pe treaba. ce altceva sa faci cand o duci mai bine decat de unde vii? te apuci de scris si mai abitir.
povestea e destul de simpla.
intre timp… fata a excelat si si-a vazut de treaba.
cum altii sunt mai ahtiati decat noi pentru diverse titulatiri, grade, etc… si cum (aici aberez) poate ca doamna a impresionat destul de multi nemtzalai cu zurgalai… s-au gandit, dragutii de ei, sa-i faca o surpriza. si asta de vreo cateva ori, ca daca nu reuseau… chiar ca se faceau de cacao. cam cum s-a facut la fata Obama cand, dupa ce a aflat ca a castigat a intrebat… “- Cati bani?”
deh, alta cultura, alta civilizatie! 🙂
“Ma bucur pentru ca Romania e macar subiect pentru opere care iau premiul Nobel…”
🙂
Marian: amuzant, amuzant, dar extrem de adevarat 🙂
(se vede ca nu mi-am baut cafeaua – mesajul de mai sus e pentru Mircea, nu un Marian inexistent)