Premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit anul acesta scriitoarei Herta Muller. Principalul contracandidat al scriitoarei germane în “cursa” pentru Nobel a fost scriitorul israelian Amos Oz.

Herta Muller s-a născut în anul 1953, în localitatea bănăţeană Niţchidorf. Datorită legăturilor cu Grupul de Acţiune Banat, Herta Muller a intrat în atenţia Securităţii, mai întâi ca subiect prelucrat informativ iar mai apoi propunându-i-se colaborarea cu Securitatea. Datorită refuzului de a colabora cu structurile Securităţii, scriitoarea a fost marginalizată de către autorităţile comuniste. Cu toate că a avut de înfruntat ostilitatea regimului comunist din România, Herta Muller a reuşit să debuteze editorial în 1982, cu volumul Niederungen. Versiunea apărută în România a fost cenzurată masiv de către factorii responsabili din Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. În 1984, acelaşi volum a apărut în Republica Federală Germania, de data aceasta necenzurat. Acest lucru a condus imediat la interzicerea dreptului de a mai publica în România.

În 1987 Herta Muller părăseşte definitv România şi se stabileşte la Berlin. În 1995 scriitoarea primeşte premiul european pentru literatură “Prix Aristeion” iar în 1999 este nominalizată pentru prima data de către guvernul german la Premiul Nobel pentru Literatură (în acel an Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat tot de către un german: Gunter Grass). A mai fost nominalizată pentru acest premiu şi în anul 2000, an în care a fost adjudecat de către francezul de origine chineză Gao Xingjian.

Din motivaţia juriului din acest an: pentru densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmoşteniţilor.

Felicitări, Herta Muller!