Pe 7 iulie s-au împlinit 102 ani de la naşterea unuia dintre titanii literaturii SF, Robert A. Heinlein (d. 8 mai 1988). Opera sa (32 de romane, 59 de povestiri, editarea a 16 colecţii, urmate de 4 ecranizări şi 2 seriale TV) a lăsat o amprentă aparte în universul sefe şi a inspirat şi influenţat mulţi scriitori acum celebri. A câştigat mai toate premiile pe care comunitatea science fiction le-a pus în joc în vremea sa. Cuvinte inventate sau expresii folosite de el au intrat în vocabularul curent al americanilor, spre exemplu: “grok”, însemnând deplina înţelegere a unui lucru sau “tantstaafl”, acronimul de la There Ain’t No Such Thing As A Free Lunch, expresie folosită în The Moon is a Harsh Mistress.
Scrierile sale, deşi construite pe teme sf, dezvăluie în esenţă preocuparea lui faţă de problemele politice ale timpului său şi, mai cu seamă, faţă de libertatea individuală. A fost primul scriitor care a publicat sf într-o revistă mainstream (The Green Fields of Earth – în Saturday Evening Post, 1947).
O posibilă carieră militară i-a fost întreruptă de boală, în 1934. Şi-a continuat pasiunea în scris, prin cărţi de aventuri pentru copii şi mai apoi prin romanele sale; primul dintre ele, Starship Troopers (apărut în 1958) a fost controversat în epocă şi criticat pentru că ar fi prea pro-militar.
La câţiva ani după moartea sa, survenită în 1988, a fost regăsit şi publicat primul său roman, For Us, The Living, scris în 1938. Încă o dată, Heinlein şi-a dovedit clarviziunea: ceea ce pentru el era o “istorie viitoare”, pentru noi, cei de astăzi, este trecut – Europa unită, noua ordine mondială, actul terorist din 11 septembrie 2001.
Premiul Robert A. Heinlein memorial Award răsplăteşte anual pe toţi cei care contribuie la “crearea unei civilizaţii libere, ţintind spre spaţiul cosmic”. Printre ultimii laureaţi s-au numărat Gene Roddenberry şi Buzz Aldrin.
În 2007, la aniversarea centenarului Heinlein, unul dintre administratorii NASA, Mike Griffin, a spus: Oricine se poate întreba “de ce?”. Dar cei care făuresc viitorul sunt cei care se întreabă “de ce nu?” Heinlein a fost unul dintre ei.
Ileana Buşac