Ian McDonald nu este primul scriitor care publica, în volum, o serie de povestiri legate între ele printr-un subiect comun. Înainte de Ian McDonald, spre exemplu, o încercare în acest sens a fost făcută de Clifford D. Simak, în volumul City din 1952, volum format din opt povestiri publicate anterior, între 1944 şi 1951. În 1973 a fost publicata o a nouă povestire, care a completat mai apoi volumul City, începând de la reditarile de după 1980. Această modalitate permite să se prezinte un anumit cadru prin intermediul mai multor plane narative sau cu ajutorul unor puncte de vedere diferite. Cu toate că unei povestiri îi poate lipsi profunzimea caracterizărilor sau bogăţia subiectului unui roman, o astfel de serie de povestiri legate printr-un subiect comun sau decor comun poate suplini unele funcţii ale romanului.
Volumul de povestiri Cyberabad Days, al lui Ian McDonald, ne aduce din nou sub priviri, de data aceasta în India anului 2047, un Pamânt pe care îl vizitasem, anterior, în romanul River of Gods, roman aparut în 2004. India mijlocului de secol XXI este o regiune în care coexistă, în simbioză, tradiţiile şi tehnologiile înalte, un Pamânt al amestecurilor culturale, o regiune balcanizată, care s-a despărţit în 12 ţări diferite. Povestirile din volum reprezintă instantanee ale oamenilor şi locurilor care formează noua Indie, frânturi ale unei vieţi în care sisteme filozofice străvechi se amestecă dimpreună cu soap opere a căror întreagă distribuţie este formată din inteligenţe artificiale, o Indie în care reducerea resurselor de apă şi numărul din ce în ce mai mic de femei provoacă revoluţii la toate nivelurile societăţii.
Prima povestire se numeste “Sanjeev and Robotwalla“. Aici perspectiva unui război al roboţilor produce, la început, o stare de emoţie printre copiii unui sat, pentru ca, mai apoi, sa le schimbe viaţa odată cu degradarea şi moartea recoltelor datorită scimbarilor climatice.
Povestirea “An Eligible Boy” ne aduce în faţa ochilor o lume în care prejudecăţile adânc înrădăcinate şi ingineria genetică au produs o societate în care s-au născut de patru ori mai mulţi băieţi decât fete. Vedem mai apoi, din text, ce rezultate generează aceste schimbări asupra vieţii tinerilor.
Problemele întâlnite în povestirea anterioară se combină cu prezenţa din ce în ce mai numeroasă a inteligenţei artificiale, în “The Djinn’s Wife“, în care viaţa unei dansatoare este perturbată de un aeai care, la început este un simplu fan al acesteia dar, cu timpul, devine mai mult decât atât.
Ultima povestire din colecţie, “Vishnu at the Cat Circus“, este singura povestire care n-a aparut anterior. În ea, un baiat îmbunătăţit genetic este adus într-un viitor post-uman, o lume a viitorului în care abilităţile lui se dovedesc a fi nefolositoare, chiar înainte de a i se dezvolta pe deplin.
Colectia introduce, pentru cei care nu au citit River of Gods, sau aprofundează, pentru cei care au citit romanul amintit, o Indie a viitorului, portretizând-o din mai multe puncte de vedere care, poate, nu s-ar fi potrivit în structura narativă a unui roman, pe un tarâm unde trecutul se întâlneşte cu viitorul într-un mod straniu, nou şi minunat.
Sorin Camner