“Nenumărate povestiri sefe şi-au pus aceeaşi întrebare: În ce se va transforma America?” Aşa începe articolul semnat de Annalee Newitz, Viitorul guvernării SUA, articol postat pe site-ul io9.com. Şi, imediat, autoarea identifică, pe baza ficţiunilor literare, trei categorii importante în care s-ar putea înscrie evoluţia politică a Statelor Unite: comunism, secesiuni fascistoide sau feudalism corporatist.

Articolul nu îşi propune, neapărat, să ofere trei predicţii cu valoare de profeţii iminente. Este, mai degrabă, un exerciţiu de imaginaţie, dar un exerciţiu abil construit şi care oferă un grad de plauzibilitate destul de mare. Pornind de la câteva opere sefe care au avut un impact semnificativ în epocă, Annalee Newitz prezintă mecanismele (credibile) descrise de autorii ficţiunilor prin care SUA ar putea (sau ar fi putut) atinge fie comunismul, fie fascismul, fie feudalismul corporatist. Şi, la sfarşitul fiecărei analize, se întreabă: este posibil aşa ceva?

Argumentele în favoarea unor răspunsuri afirmative sunt preluate fie din titluri sefe celebre (The Man in the High Castle – Philip K. Dick, serialul TV Jericho, China Mountain Zhang – Maureen McHugh, Back in the USSA – Eugene Byrne şi Kim Newman, The Diamond Age – Neal Stephenson ş.a.), fie din realitatea imediată, din evoluţiile de zi cu zi ale SUA. Google şi Microsoft, împreună, au o putere financiară mai mare decât a multor naţiuni, ne atrage atenţia autoarea. Şi dacă Google ar fuziona cu Northrop Grumann după care ar cumpăra Blackwater? Ar mai avea vreo relevanţă guvernul SUA?

Articolul, deşi se referă strict la posibile (probabile?) evoluţii politice din America de Nord, poate stârni fiori cititorului de oriunde. Pentru că schemele de evoluţie schiţate în articol se pot aplica peste tot acolo unde există ceea ce se cheamă democraţie reprezentativă. Altfel spus, nimeni nu este la adăpost.

Iar la sfârşit, uşor ironic, autoarea oferă cititorului posibilitatea de a vota unul dintre scenariile descrise de autoare: comunism, fascism, feudalism. Plus posibilitatea cititorilor de a comenta şi de a imagina, în comentariile lor, alte evoluţii.