În urmă cu câteva săptămâni astronomii de la Observatorul Keck din Hawaii (insula Mauna Kea în cazul în care ajungeţi pe acolo) au băgat în seamă o roşcată pitică, fără sare şi piper, dar cu planete mari şi ferme. Steaua, Gliese 581 pe numele ei de scenă, nu s-a făcut prin nimic remarcabilă până când astronomii au anunţat că, în afară de planetele deja cunoscute, pe numele lor: e, b, c şi d, au mai fost descoperite încă două: f şi g. Ce a atras atenţia a fost faptul că planeta g se află, după calculele astronomilor, în „zona Goldilocks” , adică în acea zonă în care apa, în funcţie de condiţiile locale ale planetei, ar putea exista în stare lichidă. Când spui apă în stare lichidă şi în cantităţi mai mari decât conţine un pet de 2 litri, spui de fapt viaţă.

Aşadar, g este posibil să adăpostească viaţă. Phil Plait (cunoscut celor care vizitează site-ul Discover) este de părere că planeta g, cu o masă cam de trei ori mai mare decât a Pământului, ar putea avea condiţii de viaţă mai bune decât a avut Pământul atunci când a născut primele bacterii. Prin urmare, existenţa vieţii acolo ar trebui să fie o certitudine.
[nggallery id=10]
Interesant de menţionat este faptul că în octombrie 2008, un grup de astronomi au trimis un semnal radio spre Gliese folosind pentru aceasta o antenă din Ucraina. Semnalul conţinea 501 mesaje luate de pe o reţea de socializare (Bebo). Cum planeta este la doar 20 de ani lumină, peste mai puţin de 40 de ani am putea trage nădejde să ni se răspundă la apel. În cazul în care pe Gliese581g ar fi cineva acasă.